Olaszország még marakodna a brexit maradékán

Az Európai Bírósághoz fordult szerdán Olaszország a jelenleg még Londonban működő, de az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése (brexit) miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Amszterdamba telepítéséről szóló döntés érvénytelenítése érdekében - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. január 31. szerda, 13:14
Fotó: Pixabay

A luxembourgi székhelyű bíróság arról számolt be, hogy Olaszország és Milánó közös beadványt nyújtott be, melyben a brexit után bennmaradó tagállamok kormányainak novemberi határozatának megsemmisítését kérte. A brit kilépés miatt ugyanis Londonból elköltözik több uniós ügynökség - az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság. Ezek új székhelyéről a maradó 27 tagállam szakminisztereinek novemberi tanácsülésén döntöttek.

Olaszország arra hivatkozva próbálja felülvizsgáltatni a határozatot, hogy a holland hatóságok hétfőn közölték, először ideiglenes központban helyezik majd el az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős ügynökséget, az új székhely ugyanis csak később, várhatóan 2019 novemberében fog elkészülni.

"Meg kell próbálnunk, a játszma még nem ért véget" - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz kormányfő a helyi sajtó hírei szerint.

Az olasz hatóságok pedig kedden hangsúlyozták, hogy akár most azonnal is képesek lennének elhelyezni Milánóban a szervezetet.

Az EMA befogadásáról szóló szavazáson Amszterdam és Milánó került be a harmadik fordulóba, szavazategyenlőség miatt azonban sorshúzással kellett dönteni, s végül a holland főváros került ki győztesen.

A költözés a jövő év elején fog indulni, a szervezetnek ugyanis a britek várható jövő márciusi távozásának pillanatában már meg kell kezdenie működését az új helyszínen.

Az évi 300 millió eurós költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta nagyjából száz embert fogad külföldről.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK