Olaszországban váratlanul csökkent az ipari termelés

A várakozásokkal ellentétben csökkent az ipari termelés Olaszországban júniusban, elsősorban azért, mert visszaesett a tartós fogyasztási cikkek kibocsátása. A bruttó hazai termék (GDP) viszont a várakozásoknak megfelelően alakult a második negyedévben - derül ki az olasz statisztikai hivatal pénteken publikált adataiból.
MTI-Eco, 2011. augusztus 5. péntek, 12:37
Fotó:

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés májushoz képest, miközben elemzők 0,1 százalékos bővülést vártak. Tizenkét havi bázison is mindössze 0,2 százalékkal bővült a termelés az 1,7 százalékos elemzői várakozásokkal szemben.

A termelés minden kategóriában visszaesett - a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal a tartós fogyasztási cikkeké csökkent -, csupán a beruházási javak esetében nőtt, 0,3 százalékkal.

Az ipar kibocsátása már májusban is csökkent a megelőző két hónap erőteljes növekedése után.

A GDP viszont a várakozásoknak megfelelően alakult: a statisztikai hivatal első becslése szerint 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az első és tavalyi utolsó negyedévben mért 0,1 százalékos bővülést követően.

Éves összevetésben 0,8 százalékkal gyarapodott a GDP április-június között, míg a január-március közötti időszakban 1 százalék volt a tizenkét havi növekedés.

Elemzők szerint az adatok ismeretében komoly veszélybe kerülhet a kormány idei évre kitűzött 1,1 százalékos növekedési terve, nehezítvén az adósság csökkentésére irányuló törekvéseik megvalósítását.

Az olasz adósságráta most a GDP 128 százaléka, de ha a gazdasági növekedés üteme zéró közelében marad, a GDP-arányos olasz államadósság-ráta 2017-re 150 százalékig emelkedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK