Bevásárlás nyáron: érdemes körülnézniük a szlovákoknak

Szlovákia lakosainak megéri külföldön vásárolni az elszállt élelmiszerárak miatt, vannak olyan termékek, amelyek ára az uniós átlagnál is magasabb.
Barabás Júlia, 2019. június 26. szerda, 06:10
Fotó: Getty Images

Míg az euró bevezetését követő első években, 2009 és 2010 táján a szlovákiai élelmiszerárak 26 százalékkal maradtak el az uniós átlagtól, addig 2012-ben már csak 15-tel, ma pedig a különbség csupán 8,2 százalék. Az üdítők, a tejtermékek és a hal ára már az uniós átlagot is meghaladja - idézte a pozsonyi Új Szó Eva Sadovskát, a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) agrárholding elemzőjét.

Ennél is látványosabbak a különbségek azonban, ha Szlovákiát a többi visegrádi országgal hasonlítjuk össze. Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban szinte minden élelmiszer olcsóbb, mint Szlovákiában. Egy ugyanakkora bevásárlásért Csehországban 10, Magyarországon 9,1, Lengyelországban 26,5 százalékkal alacsonyabb összeget kérnek, mint Szlovákiában.

Csehországban a zöldség és a gyümölcs csaknem az ötödével olcsóbb, mint Szlovákiában. Magyarországon az üdítőkhöz csaknem 19, a halhoz 15, a péksüteményekhez, a zöldségekhez és gyümölcsökhöz 12-13 százalékkal olcsóbban juthatnak hozzá a szlovákiai vevők. A lengyel üzletekben a péksütemény az ötödével, a zöldség és gyümölcs pedig csaknem a harmadával olcsóbb, mint Szlovákiában. A szomszédos országokba irányuló bevásárlóturizmusnak kedvez azok valutáinak az euróval szembeni gyengélkedése is - tette hozzá Sadovská.

HOZZÁSZÓLÁSOK