Olcsó lett a skót whisky - köszönik az EU-nak

Az Európai Unió és Dél-Korea között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás egyik nagy nyertese a skót whisky lett, amely amúgy is népszerű volt az ázsiai országban.
NAPI, 2011. július 1. péntek, 09:37
Fotó:

A skót whiskypárlók egyik legjobb piaca korábban is Dél-Korea volt, ám miután megszületett az EU és az ázsiai ország közötti szabadkereskedelmi megállapodás, szárnyakat kapott a patinás ital árusítása Koreában - írja a BBC. A szeszes italok bevitelét korábban 20 százalékos importvám terhelte, továbbá bonyolult címkézési és raktározási szabályokat kellett követni, amelyek immár eltűntek a whisky hódításának útjából. A megállapodás további fontos része, hogy a szöuli kormány kötelezettséget vállalt az európai termékek védelmére a koppintókkal szemben. Az új helyzetben összességében éppen a vámmal egyező mértékben, ötödével csökkent a patinás skót termék ára.

Az elmúlt évben a skót whisky volt a Koreába irányuló brit export zászlós hajója, ebből a termékből vitték ki a legtöbbet. A legnépszerűbb márkák a Windsor, az Imperial Classic és a Scotch Blue voltak. A whiskypárlók oldaláról nézve az ázsiai ország értéke alapján a hatodik, a kivitt mennyiség alapján a kilencedik legnagyobb exportpiac. A közvetlen szállítások a szigetországból 153 millió fontot (245,8 millió dollár) hoztak a termelőknek. Nem meglepő, hogy szervezetük, a Scoth Whisky Association a legambiciózusabb kereskedelmi megállapodásnak tartja az EU-Korea szerződést.

HOZZÁSZÓLÁSOK