Olcsóbb lesz a mobiltelefonálás - mutatjuk az új tarifákat

Július 1-től csökkennek az európai roamingdíjak.
Napi.hu, 2014. június 4. szerda, 10:02
Fotó: Reuters

2014. július 1-től tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás, sms-küldés és mobilinternetezés díjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívásindítás díja 2014. július 1-jétől majdnem 18 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27 százalékkal, az sms-küldéseké 23 százalékkal csökken, a mobilinternet adatforgalmi díja a felére csökken.

Utóbbi azt jelenti, hogy egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett 78,3 forintot kell majd fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek majd, a küldött sms-ek darabára pedig 30,4 forintról 23,5 forintra csökken.

Ez még nem az eltörlés
Fontos, hogy ez a roamingdíj-mérséklés még nem jelenti a korábban beharangozott teljes megszüntetést - utóbbi még odébb van.

Az Európai Parlament áprilisban szavazta meg a roamingdíjak teljes eltörlését, aminek révén - ha minden jól megy - jövő december 15-től már a hazai tarifákkal telefonálhatunk az EU területén.

Újdonság, hogy július 1-től az előfizetők igénybe vehetik a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak szolgáltatásait is adatroaming céljából.

A hatóság javasolja, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjon a mobilszolgáltatója, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, mert olykor nagy eltérések is lehetnek. Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

palm, 2014.06.04 12:45

Majd az lesz a mókás, mikor másfél év múlva, ha eltörlik a roamingot, mindenki osztrák meg angol számokról fog telefonálgatni, mert az töredéke lesz a jelenlegi magyar lakossági árnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.04 12:10

@Tibi27:


bocsi, szerintem nem ez a legfőbb gondunk..
inkább az, hogy a hazai tarifák európai mércével mérve is drágák, vásárlóerőparitáson pedig borzalmas a kép..
és hosszú évek óta nem csökken, sőt, leginkább nő, meglehetősen trükkös díjak jöttek létre,,benne vagyunk a három legdrágább díjszabásban..és a telefonálás adóterhében mindenkit verünk..többnyire fényévekkel

http://kiszamolo.hu/melyik-a-legolcsobb-mobil-percdij/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2014.06.04 11:35

Ez dicséretes.
Csak egyre figyelj, ha véletlenül Svájcban jársz -- az nem EU! Ott orosz meg Törökországi kategóriájú díjak várnak, 500 Ft/perc hívásindítás meg hasonló nyalánkságok...
Mázlimra Genfben jártam, és ott át lehetett lépni - néha - a francia adóra; az még hagyján...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html