Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2014. július 1-től tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás, sms-küldés és mobilinternetezés díjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívásindítás díja 2014. július 1-jétől majdnem 18 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27 százalékkal, az sms-küldéseké 23 százalékkal csökken, a mobilinternet adatforgalmi díja a felére csökken.

Utóbbi azt jelenti, hogy egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett 78,3 forintot kell majd fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek majd, a küldött sms-ek darabára pedig 30,4 forintról 23,5 forintra csökken.

Ez még nem az eltörlés

Fontos, hogy ez a roamingdíj-mérséklés még nem jelenti a korábban beharangozott teljes megszüntetést - utóbbi még odébb van.

Az Európai Parlament áprilisban szavazta meg a roamingdíjak teljes eltörlését, aminek révén - ha minden jól megy - jövő december 15-től már a hazai tarifákkal telefonálhatunk az EU területén.

Újdonság, hogy július 1-től az előfizetők igénybe vehetik a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak szolgáltatásait is adatroaming céljából.

A hatóság javasolja, hogy utazás előtt mindenki tájékozódjon a mobilszolgáltatója, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, mert olykor nagy eltérések is lehetnek. Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.