Olcsóbb lett a vaj, a tojás, a cukor a szomszédban

Lengyelországban jóval elmaradt az infláció a várakozásoktól, amit elsősorban egyes élelmiszerek árcsökkenése okoz. Húsvét előtt jó híreket kaptak a vásárlók.
Barabás Júlia, 2018. március 16. péntek, 12:50
Fotó: Shutterstock

Lengyelországban februárban váratlanul lassult az infláció: az 1,4 százalékos éves árindexhez hasonlóan alacsony mutatóra utoljára 2016 decemberében volt példa - írta a gazeta.pl. A tavalyi év februárjával összehasonlítva elsősorban az élelmiszerek és az üdítők lettek drágábbak, de a lassult áremelkedés üteme.

Érdekesebb a havi összehasonlítás januárhoz képest, ami - meglepve az ennek ellenkezőjére számító szakértőket - azt mutatja, hogy az árak átlag 0,2 százalékkal estek. Ez elsősorban az élelmiszer, illetve a benzin olcsóbbá válásának köszönhető.

A sertéshús 2,3 százalékkal lett olcsóbb februárban a januárihoz képest, a tojás 3,2 százalékkal, a vaj három százalékkal, a cukor pedig csaknem kilenc százalékkal kerül kevesebbe. Az energiahordozók ára, elsősorban a gázé 1,6 százalékkal esett, a rádió-és tévé-előfizetésé 4,9 százalékkal, a pénzügyi szolgáltatásoké pedig 10,1 százalékkal csökkent.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.03.16 15:30

Ez egy gazdasági újság?
Bulvárszintű" újságírók" cikkei jelennek meg egy régen neves gazdasági lapban.
Lengyelország szomszéd.... Roppant hiteles minden sora.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html