Olcsóbban kapja az orosz gázt Szerbia

Olcsóbban kapja a Gazpromtól az orosz gázt Szerbia a következő tíz évben, a kedvezmény 5-10 százalék is lehet.
Barabás T. János, 2013. március 8. péntek, 10:40
Fotó: Napi.hu

Aláírta a következő tíz évre szóló gázszállítási megállapodást az orosz Gazprom és a szerb állami gázmonopólium, a Srbijagas. A szerbek jelentős árkedvezményt kapnak a Balkans.com jelentése szerint, bár ennek mértékéről a különböző források adatai eltérőek.

A Bloomberg emlékeztetett arra, hogy tavaly átlag 421 dollárt fizetett Belgrád a gáz 1000 köbméterérért. Most Petar Stanojevics energiaügyi miniszterhelyettes a Tanjugnak úgy nyilatkozott, hogy ezt 399 dollárra szállították le, de a világpiaci olajárak csökkenése esetén az év folyamán akár 370 dollárra is mérséklődhet. Az energiaügyi minisztérium szóvivője szerint azonban a megállapodás 370 dolláros árat rögzít.

A megállapodás értelmében Szerbia a következő tíz évben évi 5 milliárd köbméter gázhoz juthat, aminek 85 százalékát köteles lesz átvenni - ez még problémát jelenthet Belgrádnak az elemzők szerint, mivel a mennyiség a jelenlegi szükségletnek több mint kétszerese. A szerződő felek abban is megállapodtak, hogy a szerbek a kilencvenes évekből származó, 40 millió dolláros adósságukat a Gazpromnál két részletben fizethetik vissza, idén és jövőre. Az ország teljes gázszükségletét Oroszország fedezi.

HOZZÁSZÓLÁSOK