A német kormány szélesebbre akarja tárni az ajtót az unión kívüli szakképzett vendégmunkások előtt, s ugyan nyíltan erről senki sem beszél, de elsősorban az ukránokat látnák szívesen - írta a lengyel Rzeczpospolita. A lengyeleket annyiban érinti a hír, hogy sok ukránt tőlük csábíthatnak el, ami tovább fogja súlyosbítani az ottani munkaerőhiányt.

Az új bevándorlási törvényt hamarosan jóváhagyja a berlini kormány. A sajtóba kiszivárogtatott információk szerint a jogszabály az alapvető, klasszikus, például a kanadaiakra vonatkozó migrációs jogszabályokon fog alapulni. A cél az, hogy még vonzóbbá tegyék Németországot a szakképzett munkavállalók szemében.

Az új szabályozás lehetővé teszi majd a külföldi diplomák gyorsabb elismerését, megkönnyítik a német nyelv tanulását külföldön és a diplomásokon kívül másokra is kiterjeszti az azt a szabály, hogy fél éven át kereshetnek munkát minden korlátozás nélkül. A tervet mindenki dicsőíti, köztük a Német Iparkereskedelmi Kamara is, amely emlékeztet arra, hogy ma Németországban 1,6 millió munkás hiányzik.

A lengyel cégek azonban aggódhatnak Németország csábereje miatt. A szomszédban 3-4 szeresek a fizetések a lengyelországihoz képest, miközben az ukrán állampolgárok tavaly május óta vízum nélkül utazhatnak az unióban. Az Otto Workforce új vizsgálata szerint a Lengyelországban dolgozó ukránok 37 százaléka mérlegeli, hogy továbbáll, a leggyakrabban Németországba és Nagy Britanniába indulnának.

A fotó forrása: Pixabay