A legutóbb közzétett, az IBRiS intézet által a WirtualnaPolska hírportálnak készített közvélemény-kutatás szerint továbbra is Andrzej Duda jelenlegi elnök, egyben a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje látszik a befutónak a lengyelországi elnökválasztáson - vette át a hírt az onet.pl. Ugyanakkor népszerűsége egyre csökken: a legutóbbi felmérés óta újabb két százalékpontot veszített, de a szavazók 40,7 százaléka még így is rá adná voksát. Ez nem elég ahhoz, hogy már a szavazás első, június 28-ai fordulójában győzzön.

Ugyanakkor teljesen biztos lehet abban, hogy bekerül a két héttel az elsőt követő második fordulóba is. Ellenfele szinte biztosan az mérsékelt jobboldali Polgári Koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski, Varsó polgármestere lesz, miután jelentős előnnyel vezet a többi ellenzéki kihívóval szemben. A felmérés szerint az első fordulóban a szavazatok 28 százalékára számíthat - ez 1,4 százalékpontos nyereség az előző közvélemény-kutatáshoz képest. A lengyel parasztpárt (PSL) vezetője, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz áll a harmadik helyen, 9,7 százalékos támogatottsággal.

Rendkívüli állapot?

Az IBRiS szerint a szavazók 3,6 százaléka még nem tudja, kire adja voksát. A felmérést azután készítették, hogy az elnök aláírta az úgynevezett családi kártya bevezetéséről szóló javaslatát, amelyben 2020 végéig a belföldi turizmusban felhasználható utalványokat adna a kormány a csalásoknak, 500 zloty (40 ezer forint) értében.

Eközben találgatások jelennek meg azzal kapcsolatban, hogy elmaradhat az elnökválasztás. Az onet portál újságírója, Slawomir Sierakowski azon a véleményen van, hogy amennyiben a Jog és Igazságosság kormánya ha csak egy szemernyi esélyt is lát arra, hogy nem Duda nyer, gondolkodás nélkül bevezeti a rendkívüli állapotot, hogy kiüsse Trzaskowskit.

Az ellenzéki jelölt hat nap alatt 1,6 millió támogató aláírást szerzett indulásához, és néhány nap alatt növelte népszerűségi mutatóját tíz százalékponttal. Ezért Sierakowski szerint ha újra erősödne a járvány - vagy annak csak jelei látszódnának - akkor Jaroslaw Kaczynski, PiS elnöke, az ország tényleges vezetője a háttérben kezdeményezné a rendkívüli állapot bevezetését. Még azt is megteheti, hogy nem az egész országban, hanem például csak Sziléziában vezetik be ezt, ahol a bányákban fertőzési gócpont alakult ki.

Szervezetlenség

Eközben a lengyel szervezetek szerte a világban félreverték a harangot, mert úgy látják, hogy szakmailag csapnivalóan szervezték meg az elnökválasztást, amelynek részeként óriási nehézségeket állítottak a külföldön élő választásra jogosult lengyelek elé. A regisztrációs rendszer rosszul működik, a helyi nagykövetségek tájékoztatását félre lehet érteni, az információs oldalak a nagykövetségeken és konzulátusokon nem működnek.

Ha valakinek mégis sikerül kapcsolatba lépnie a követségével, a vonal túlsó végén hozzá nem értő, barátságtalan hivatalnokokkal találkozik. Ezzel a lengyel nagykövetek konferenciája is egyetért. "Valószínűleg ez az álláspont nem tetszik a lengyel külügyminisztériumnak" - írják a nagykövetek, de ettől még ez a véleményük, és elvárják, hogy az alkotmány által biztosított szavazati jogot ténylegesen biztosítsák a külföldön élő lengyeleknek.