Nem találkozott sem Magyarországon, sem Szerbiában Roman Prymula epidemiológus és a cseh miniszterelnök tanácsadója elegendő adattal ahhoz, hogy Csehország jóváhagyja az orosz Szputnyik V oltóanyagot. Ha nem állnak rendelkezésre információk, akkor azt a vakcinát nem használhatjuk," idézi a tanácsadót az átlátszó.hu, aki a CNN Prima News hírtévé műsorában nyilatkozott.

"A magyaroknak és a szerbeknek valamennyi adata van, de az EMA értékeléséhez szükséges mennyiségben még nem állnak a rendelkezésükre és ez számomra probléma, ami azt jelenti, hogy ezek nélkül a vakcina nem használható. Csehországban senki nem akarja, hogy olyan vakcinát használjanak, amiről semmit nem tudnak - magyarázta Prymula. Hozzátette: amennyiben nem kap később sem adatot a Szputnyikhoz, akkor az kiesik a játékból, ami pedig a kínai vakcinát illeti, annak jóváhagyási folyamata már elindult.

Jelenleg Magyarország az egyetlen EU-tagállam, ahol az orosz és kínai vakcinákat nemzeti szinten, politikai nyomásra, engedélyezték. A Szputnyik V gyártója ugyanakkor még nem fordult az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), és nem nyújtotta be a regisztrációhoz szükséges dokumentumokat sem. A kínai Sinopharm oltóanyagot az EMA már vizsgálja.

Babist nem hatotta meg Orbán

Roman Prymula fenti nyilatkozata fordulatot jelent a csehországi vakcina-beszerzésekben, mert a cseh kormányfő tanácsadója korában az úgynevezett "magyar út" leghangosabb képviselője volt Milos Zeman köztársasági elnök és a Cseh Kommunista Párt (KSCM) mellett. Egyes vélemények szerint ő a vakcina-beszerzés valódi irányítója, és Babis a politikai következmények mérlegelésével együtt hozza meg a végleges döntést.

Prágában úgy tudták, hogy Oroszországban készül egy tanulmány 40 ezer tesztalany eredményei alapján. Ezt szerették volna a csehek látni. Február elején Andrej Babis kormányfő Budapestre és Belgrádba látogatott, az út célja a magyarországi és szerbiai oltási folyamat megtekintése és a kínai és orosz vakcinák jóváhagyásához szükséges adatok begyűjtése volt. Cseh lapértesülés szerint ugyanakkor a miniszterelnök nyugtalanul hagyta el Budapestet és nem győzte meg Orbán.

A cseh kormányfő február 10-én, szerdán folytatta délkelet-európai portyázását és Budapest után Szerbiába repült tanácsadójával. Mindkét ország orosz gyártmányú Szputnyik vakcinát és a Sinopharm kínai anyagot használ a lakosság oltására. Az út célja ezúttal is az orosz és kínai vakcinák engedélyezésével és behozatalával kapcsolatos információgyűjtés volt. Babis találkozott Vucic elnökkel és Brnabic kormányfővel, végül felkeresett egy belgrádi oltóközpontot is.

Szerbiából visszatérve Andrej Babis is bejelentette: az EMA jóváhagyása nélkül nem terveznek oltani Szputnyik V oltóanyaggal Csehországban. Tette ezt a nyilatkozatot a cseh kormányfő annak ellenére, hogy a cseh kommunisták, akik kívülről támogatják Babis kormányát, napok óta zsarolták a miniszterelnököt az orosz és a kínai vakcinák engedélyeztetésével.  Csehországban egyelőre a szakmai szempontok állnak nyerésre, Magyarországon viszont a politikai akarat döntött - összegez az átlátszó.

Szlovákia: megpuccsolták a beszerzést

Igor Matovic miniszterelnök és pártja, az OLaNO javasolta a vakcina megvételét, azonban az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, Az Emberekért párt - írja az Index.hu.

A szlovák kormányfő szerint már jövő héten akár 80 ezer ember számára elegendő, 160 ezer adag orosz vakcina érkezhetett volna az országba, de erre a koalíciós partner ellenállása miatt most nem kerül sor.

Veronika Remisová, Az Emberekért párt elnöke, miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy ő és pártja továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak olyan vakcinával, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).