Váratlan lehetőséget tartogat az orosz és a kínai oltás

Az orosz és a kínai koronavírus-vakcina fontos szerepet játszhat abban, hogy a világon mindenkihez eljusson az oltás és erősítheti a két ország presztízsét, ám ehhez el kellene oszlatni a homályt, amely még mindig körüllengi a két készítményt.
Komócsin Sándor, 2021. január 3. vasárnap, 15:02
Fotó: Getty Images

A nyugati világ tudománya három koronavírus-vakcinával állt elő, a Pfizer/BioNTech és az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca páros készítményével, illetve a Moderna oltásával. Eközben Kína és Oroszország is megjelent saját vakcinájával, és mindjárt nagy lendülettel elkezdte értékesíteni külföldön. Például a kínai termékkel ingyen oltják be az Egyesült Arab Emírségek lakóit, beleértve azokat is, akik külföldön élnek. Ez azt jelenti, hogy a kínai és az orosz oltás hatása túlmutat a két ország, sőt a velük kapcsolatban lévő országok határain is - írja a Financial Times a vakcinatérképet áttekintő cikkében.

A gazdagabb országok a nyugati gyártókkal írtak alá szállítási szerződéseket, ami leköti kapacitásaik nagy részét, így a kínai és az orosz készítménynek nagy szerepe lehet a szegényebb feltörekvő országok ellátásában. Soknak közülük lényegében nincs is más lehetősége, mint ezekből a forrásokból beszerezni, amire szükségük van. Ezért nagyon jó lenne, ha a kínai és az orosz gyártók áttekinthetővé tennék a készítményeikkel kapcsolatos információkat.

Nagy lehetőség

Kína és Oroszország amellett, hogy saját lakosságát elláthatja oltóanyaggal, megmutathatja a világnak, mire képes a tudományuk. Nem véletlen, hogy az orosz vakcinát a hidegháború szovjet sikersztorijára utaló Szputnyik V névvel látták el. Kína a nagyvonalú külföldi vakcinafelajánlásokkal feledtetheti, hogy a járvány korai szakaszában az eltitkolt információk lehetővé tették a vírus láthatatlan terjedését. Emellett Kína belépett az ENSZ Covax programjába, amelynek célja a világ szegény lakosságának ellátása koronavírus-oltással.

Az üzleti lehetőségek sem rosszak. A kínai gyártók állítják elő a világ vakcinaszükségletének ötödét. Mivel ezt az óriási népességű ország szinte teljesen el is használja, a koronaoltás jó lehetőség arra, hogy a kínai gyártók megvessék a lábukat a világ globális szállítói között. Ennek szellemében Peking hiteleket ajánl a fejlődő országoknak ahhoz, hogy vásárolni tudjanak a készítményeiből. (Várhatóan több koronaoltással is megjelennek majd a piacon.)

Fájó hiány

Éppen ezért fájóan hiányzik az az átláthatóság, amely a nyugati termékek esetén biztosított. A három nyugati oltást csak azt követően engedélyezte a brit, az EU-s és az amerikai felügyelet, hogy lezárult a harmadik fázisú, azaz a tömeges tesztelésük. Ezzel szemben a kínai és az orosz termék háttere gyengén átlátható. Az Egyesült Arab Emírségek hatóságai szerint a Sinopharm vakcináját, amit kaptak, 31 ezer emberen tesztelték a harmadik fázisban, és hatékonysága 86 százalékos. Ugyanakkor ezt semmilyen további, részletes adatközléssel nem támasztották alá.

A Szputyik V harmadik fázisú tesztelésével nem végeztek decemberig, miközben a hónap elején már megkezdték vele a tömeges oltásokat. Eközben a koronavírus-vakcinák szokatlanul gyors fejlesztése miatt még a legszigorúbb engedélyezési eljárások is bizonytalanabbak a szokásosnál. Ez is hozzájárul a világon kialakult oltásszkeptikussághoz, amit az átláthatatlan, homályos kínai és orosz információközlés tovább erősít. Az eredmény egy kettős rendszer lehet, amelyben a világ szegényebb részén lakók gyengébb minőségű oltáshoz juthatnak vagy legalábbis fennmarad ennek gyanúja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

arady, 2021.01.05 08:58

Az orosz vakcina tavaly augusztusban kapott engedélyt, amikor a BioNtech kísérletezni kezdett a saját készítményével.
Nem igaz hogy az oroszok nem adtak infót. Sőt, Magyarország is hamarosan gyártani fogja a készítményt! A védelmi minisztériumuk tájékoztatása szerint.
Épp csak elhallgatta ezeket a dolgokat a magyar média. Miért is?
Gondolom ha egy orosz vagy kínai atomhatalom ha beolt valamivel olyan katonákat akik a rakétáik zöld gombját nyomkodjak, az van olyan erős minőségi bizonyítvány mint az EU vagy az USA bürkratainak véleménye..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2021.01.04 18:04

Azért ez valahol távol van a tisztességestől ! A kapitalizmus nem szeretetotthon, de hát kellenek olyan területek, ahol az államok kiemelik a problémákat a magángazdaság keretei közül ! A vakcina technológiája az emberiség közkincse, fizessék meg a feltalálókat, váltsák meg a dolgot a magánfékektől - és hadd szóljon. Milliárdnyi ember egészsége nem függhet attól, hogy putyin meg az a kinai gazember hogyan ébred ! És nem kell elölt vírussal megfertőzni ugyanazokat a miliárdokat, ha egyszer nem lenne muszáj ! A gyártás ma már nem lehet probléma !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Judit.noszticzius5, 2021.01.04 16:48

Valóban nagyon utáljunk az Orosz és Kínai védőoltást >:-( >-:-( >:-(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Judit.noszticzius5, 2021.01.04 16:44

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Judit.noszticzius5, 2021.01.04 16:41

SEM-SEM ELFIGADJUNK AZ OROSZ ÉS KÍNAI COVID-19 ELLENI VÉDŐOLTÁSOKAT????????????????????????????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html