Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a PAP lengyel hírügynökségnek adott interjújában kifejtette, hogy "feltétlenül kell egy gyár vagy egy termelősor, amely oltásokat állít elő Lengyelországban" - derül ki a Business Insider tudósításából. Ha a gyógyszergyártó cégek ebben el akarják magukat kötelezni, akkor találhatnak erre a célra állami támogatást az ország újjáépítési tervében.

A következő évek egyik prioritása a lengyel gyógyszerészeti erők újjáépítése. A járvány elején láttuk, milyen csapdába került csaknem egész Európa amiatt, hogy külföldre, elsősorban Ázsiába szervezték ki az orvosi termékek gyártását. Ezt a hibát a jövőben nem követhetjük el - mondta a kormányfő. Ennek része lehet a lengyelországi gyógyszergyári kapacitás kiépítése.

A lengyel kormány április elejéig folytatja le a társadalmi konzultációt az ország újjáépítési tervéről. A programnak öt pillére lesz: a gazdasági versenyképesség erősítése, a zöld energia termelésének bővítése, az energiafelhasználás csökkentése, a digitalizáció erősítése, az egészség védelmének javítása. A végrehajtásra az uniós pénzekkel együtt 108 milliárd zlotyt szánnak (8640 milliárd forint, 19 budapesti 4-es metró építési költsége).