Olyan nyugdíjpofon jöhet, mint korábban soha - Önt is érintheti

Nemcsak a világban, de Magyarországon is fenntarthatatlan a folyó finanszírozású nyugdíjrendszer a 2040-es évektől. Ennek okairól és a megoldás lehetőségeiről beszélt Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start műsorában.
K. Kiss Gergely, 2018. január 17. szerda, 15:31
Fotó: Shutterstock

A világ vezető államaiban 2050-re 428 ezer milliárd dollárra nőhet a nyugdíjérvények miatt az implicit államadósság . Ez a világgazdaság akkori becsült összegénél is nagyobb, ami azt jelenti, hogy nemcsak a világban, de Magyarországon is fenntarthatatlan a jelenlegi nyugdíjrendszer - magyarázta a televízióban Farkas.

Eközben a fiatalok is egyre később költöznek el otthonról, és nagyjából 30 éves korukig még a szülői segítségre is rászorulnak. A szakértő szerint már a 2030-as évek közepére gondok akadhatnak a nyugdíjrendszerrel, ami 2040 után omolhat össze.

A szakember azzal kezdte, hogy először a gyerekeket kell eltartani, közben pedig a szülők, sőt, a nagyszülők is egyre nagyobb támogatásra szorulnak. Fokozódni fog ez a helyzet, mert a várható nyugdíjak értéke a következő 15-20 éven belül kisebb lesz, mint a mostaniak, vagyis egyre több lesz a kisnyugdíjas, aki az aktívakra szorul majd.

Idősödő társadalom - válság jöhet

Most minden hatodik ember 65 évnél idősebb Magyarországon - magyarázta. 2030-ra egy biztosnak tűnő előrejelzés szerint már minden negyedik ember ebbe a korcsoportba tartozik majd. A 2050-2060-as évekre még nehezebb lehet a helyzet, itt már minden harmadik ember 65 évesnél idősebb lesz.

Farkas András szerint a fogyasztásra kellene terhelni a nyugdíjrendszer terheit, vagyis "idősérdekű" fogyasztási adót kellene bevezetni. Közben pedig csökkenteni kellene, majd meg is szüntetni az élőmunkát terhelő járulékokat. Nem tudunk kétfelé fizetni- magyarázta a nyugdíjszakértő, azért nem, mert amikor 1998-tól 2010-ig a tőkefedezeti rendszer volt érvényben, vagyis a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer, az se bírta ki a járulékfizetés kettéosztását, mert hiányok keletkeztek a nyugdíjkasszában.

A szakember szerint jelenleg biztos a nyugdíjrendszer, mindenki megkapja a pénzét, még emelések is vannak. Ám 2036-37 lesz az az év, amikor már "oda kell figyelni", és 2040 után nagyon nagy baj lesz, ugyanis akkor mennek nyugdíjba a Ratkó-unokák.

A másik probléma pedig, hogy több százezer ember járulékfizetése azért esik ki, mert külföldön dolgoznak.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

alex53, 2018.01.18 13:12

Azért lennének még alternatívák!
Csupán kapásból kettő, tudom mindkettő utópia, míg ezek vannak a kondér mellett...
1] Kevesebbet kelle -el- lopni a politikusoknak! (1 kicsi példa: Magánnyugdíj vagyon...)
Többire nincs idő és hely felsorolni!
2] A nagy tudású, több egyetemi, főiskolai, okj-s, stb. végzettséggel rendelkező, több nyelven beszélő, és komoly értékekekt teremtő, előállító barátoknak nem biztos, hogy 300 milliárdot kellene juttatni évente, lehet, hogy elég lenne a fele... (lopós plakátarcok, és a többiek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.01.18 08:32

Uraim, ne aggódjatok. Megvan a nyugdíjakra a fedezet - egyszerűen és könnyen meg lehet találni. Ott van az Orbán-család illetve Mészaros Lőrinc és a Csányi-birodalomban, de lehet sorolni az összes fideszes patkányt. Az ellopott rengeteg ezer milliárd forintot lazán vissza lehet "kérni". Ha közben esetleg a jobb emlékezet miatt ezek közül páran pofont kapnak, az bocsánatos bűn. Ezek tolvajok..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.01.18 08:26

@antitroll:
Akarom mondani:
Bár nem hiszem, hogy lesz belőle VALAMI, de érdekes gondolat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.01.18 08:24

Ez a fogyasztási adó vs nyugdíjalap dolog már előjött korábban is.
Akkor azzal, hogy esetleg egységes EU alapnyugdíjat kellene bevezetni úgy, hogy az ÁFA-ra egységes 2% EU részt csapnának hozzá, ami az EU nyugdíjalapjába folyna be.
Ha jobban belegondolunk, van benne ráció és nekünk magyaroknak előnyös is lenne. Most tekintsünk el, hogy 27%-al rekorder a magyar ÁFA...
A 2% nem jelentene akkora érvágást. Ennél sokkal nagyobb szívatást is elviselt már a magyar nép szelíden bégetve... Sőt amikor az EU központi bankja és a tagállamok is attól szenvedtek, hogy defláció volt, akkor még lehetett volna fegyver is ez ellen a 2% kvázi mesterségesen generált infláció.
Magyarország pedig tulajdonképpen jól járna, hiszen a bevételek a jogosultak arányában lenne szétosztva, ezzel szemben a jóval magasabb életszínvonalon élő pl. német polgárok ugyanazzal a 2% ÁFA felárral többet tennének a közösbe.
Ez az alapnyugdíj nem tudom, nem emlékszem mennyi lenne, de pár száz EUR összegre emlékszem és független lenne az országok saját belső nyugdíjrendszerétől.
Bár nem hiszem, hogy lesz belőle semmi, de érdekes gondolat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.01.18 07:26

@fazakasl: "Egyszerű a dolog, mint egy pofon. "
szerinted :) Aki külföldre megy melózni azért teszi mert orbán pofája és garasai nem érdekli. Nyugdíjat is külföldről fog kapni és meg is fog élni.
A kárpátaljai és román szerb stb osztogatósdi szavazat vásárlást meg a sportoló művész politikus stb luxusnyugdíjakat a luxus stadionokat kell megszüntetni aztán lesz pénz arra amire kell . Ha kevés akkor kevesebbet lopni és több marad a közösben. A román nagynénidnek meg utalja a román nyugdíjbiztosító a magyar számlájára a nyugdíját, ne pedig sajtpapírokkal igazolt munkaviszonya alapján magyar átlagbérre felszorozva magyar kasszából kapja. Gondolom nem az olcsó benzin és megélhetés "üldözte" ide :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html