Olyat lépne Trump, amit republikánus elődei még sosem

Az Egyesült Államokban akár 44 százalékra emelhetik a szupergazdagokra kivetett különadót. A hatalmon lévő Republikánus Pártban történelmi hagyomány, hogy kikelnek a progresszív adózás ellen.
Szabó Dániel, 2017. július 27. csütörtök, 12:17
Fotó: AFP

Abraham Lincoln óta az Egyesült Államok progresszív adóztatás van, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különböző jövedelmi kategóriákat eltérő mértékben sápolják jövedéki adóval. A rendszer a XIX. század óta elterjedt a világban (a legsikeresebben talán a Skandináv államokban működik), de az amerikaiaknál állandó konfliktusforrás a két nagy párt, a Demokrata és a Republikánusok között. Előbbiek hatalomra kerülésükkor rendre emelik a gazdagok adóterheit és csökkentik a szegényebbekét. Utóbbiak viszont egységes adókulcsot követelnek.

A Bloomberg információi szerint viszont most éppen Donald Trump elnök konzervatív, már-már szélsőjobbos tanácsadója, a Breitbart-sajtóbirodalom egykori vezetője azt javasolja, hogy emeljék meg a jelenlegi 39,6 százalékról 44 százalékra a szupergazdagokra kivetett adóterhet. Az évi 5 millió dollárnál nagyobb jövedelműekre vonatkozó kulcsot az elmúlt 30 évben nem érte el a 35 százalékot sem, a legutóbbi emelés is történelmi mértékű volt.

Az egykori ingatlanmágnás és üzletember Trump, valamint a többnyire Wall Street-i vállalkozókból álló kormányán elbukhat a javaslat. Korábban ugyanis az elnök azzal érvelt a progresszív adóztatás ellen, hogy a gazdagok, a sikeres vállalkozók és üzletemberek munkát adnak és eleve sokat adóznak.

A címlapképen Steve Bannon látható, ahogy Donald Trump bejelentését hallgatja az Egyesült Államok kilépéséről a párizsi klímaegyezményből. (Forrás: Brendan Smialowski / AFP)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.07.27 12:56

Nem sok értelme van, csak adóelkerülésre ösztönöz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html