Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvát légierő legnagyobb büszkeségének, a Vihar Szárnyai elnevezésű - harci gépekkel légi bemutatókat tartó - csoportnak mind a hat pilótájáról van szó, akik egyben a légierő legképzettebb oktatópilótái is.

A hírt a horvát nemzetvédelmi minisztérium is megerősítette. Ante Kotromanovic miniszter és Drago Lovric, a horvát hadsereg vezérkari főnöke nem tudta lebeszélni a pilótákat arról, hogy elhagyják az országot. Valószínűleg a többszörösen jobb ajánlat mellett döntöttek, amilyet a horvát légierő nem képes számukra biztosítani - vélte a lap.

Lapértesülések szerint az Arab-félsziget egyes országaiban a volt harci pilóták több tízezer dollárt is keresnek havonta. Az Ománi Szultánság 12 pilótája vett részt tavaly egy zadari katonai pilótaképzésen, ahol a Pilatus PC-9M kiképző repülőgépeken végezhettek gyakorlatokat. Az idén további 17 ománi pilóta érkezett az országba. A arab ország nagyon elégedett volt a felkészülés során tapasztalt szakértelemmel, a kiképzés körülményeivel és eredményével. Ekkor azonban még senki nem gondolta, hogy a szultánság elragadtatásában "meg is vásárolja" a légierő legjobb oktatópilótáit - írta a lap.

Az újság beszámolt arról is, hogy a minisztérium most megpróbálja felmérni azt a veszteséget, amelyet a légierő kénytelen lesz elszenvedni, ha nélkülözni kell legjobb pilótáit. Félő, hogy mások is követik példájukat, ez pedig a horvát légierő teljes széthullásához vezethet - mondták a minisztériumban.