Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelország dobogós helyen áll az új beruházásokat vonzó országok 2017-es ranglistáján, azaz a külföldi befektetők egyik kedvenc célpontja - idézte a Rzeczpospolita az fDi Markets (a Financial Times.csoport tagja) kutatóközpont jelentését. A felmérés szerint tavaly a beruházók 14,8 milliárd dollár értékben indítottak projekteket Lengyelországban, ami majdnem ötven százalékkal több a 2016-hoz képest.

Negyedével, 338-ra ugrott az új projektek száma. Ez még európai szinten is kiemelkedő eredmény, ahol 14 százalékkal, 184 millió dollárra nőtt a befektetések értéke. Eközben a világon 15,2 százalékkal, 662,6 milliárd dollárra esett a zöldmezős beruházások értéke. Globálisan csökkent, míg Lengyelországban nőtt (87 ezerrel) az új munkahelyek száma.

Tavaly a lengyel-amerikai gazdasági csúcson az is kiderült, hogy Kelet-Közép-Európában Lengyelország az USA befektetőinek fő célpontja.

Szakértők szerint a kedvező eredmények az európai gazdaság konjunktúrájának köszönhetők: a földrészen az üzemek kihasználtsága teljes, ezért a cégek új területeket keresnek a működésükhöz.

Az fDi Markets szerint Lengyelország Európában a 3. helyen áll a külföldi működőtőke-befektetések terén Nagy-Britannia (33,2 milliárd dollár) és Oroszország (15,9 milliárd dollár) mögött. Kelet-Közép-Európában az első 10-ben van még Románia, ahova 5,8 milliárd dollár értékben jutottak projektek, ami az előző évhez képest 50 százalékos emelkedést jelent. Magyarországról nincs hír.

A fotó forrása: Pixabay