Ömlik az év végi jutalom a szlovákok zsebébe

Szlovákiában számos munkaadó fizet 13. havi fizetést vagy év végi prémiumot a munkavállalóinak. A szerencsés szlovákiai lakosok 200 ezer forintnak megfelelő jutalmat tehetnek zsebre.
Barabás Júlia, 2016. december 10. szombat, 17:50
Fotó: Reuters

A kedvező vállalati eredményeknek köszönhetően idén több alkalmazott számíthat 13. fizetésre vagy más év végi juttatásra Szlovákiában, mint tavaly. Ezzel egyidejűleg az egy főre jutó prémium összege is nő - derül ki a pozsonyi Új Szó cikkéből.

Nagyjából minden negyedik alkalmazott tehet zsebre év végi jutalmat, amelynek átlagos összege 695 euró (220 ezer forint) körül mozog - idézte a magyar nyelvű honlap a Platy.sk portált. Az év végi prémiumok az alkalmazottak havi bérének nagyjából a 75 százalékát teszik ki.

Eközben 13. fizetésre az alkalmazottak 17 százaléka számíthat, ami a havi bér nagyjából 80 százaléka, azaz átlagosan 743 euró. Miroslav Dravecký, a Platy.sk termékmenedzsere szerint az év végi prémium és a 13. fizetés idén átlagosan a tizedével nő az egy évvel korábbihoz képest. A legbőkezűbb ágazat a bankszektor, ahol az alkalmazottak harmada kap valamit a zsebébe az év végén.

HOZZÁSZÓLÁSOK