Ömlik az olcsó iráni olaj a piacra

Irán olajtermelése hároméves csúcsra emelkedett augusztusban, napi 2,9 millió hordó volt.
MTI-Eco, 2015. szeptember 1. kedd, 16:26
Fotó: MTI/EPA

A Press-TV iráni állami televízió kedden azt közölte, hogy az augusztusi olajtermelés napi 50 ezer hordóval múlta felül a júliusit, ami így 2012 júliusa óta a legmagasabb volt.

A tévécsatornának Bijan Zanganeh iráni olajügyi miniszter azt mondta, hogy hat hónappal azután, ahogy feloldják az Irán elleni nemzetközi szankciókat, az ország olajtermelése napi 1 millió hordóval emelkedik. A miniszter közölte továbbá: "nem gond számunkra, hogy miközben megduplázzuk az olajkivitelt, a kőolaj ára a felére esik, mivel már volt alacsonyabb is az olajár és ehhez már hozzászoktunk".

Bijan Zanganeh korábban a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta, hogy az Iránnal szembeni szankciók feloldását követő 6-7 hónapban Irán újra a második legnagyobb olajtermelő lesz az OPEC-ben.

Teheráni várakozások szerint Irán olajkivitele napi 1 millió hordóval nő 2016 márciusára. Az Irán ellen hozott nemzetközi szankciók bevezetése előtt az ország napi 2,3-2,5 millió hordó kőolajat exportált.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.09.01 17:24

@ezusthaju:

,,Na ez sem használ Putyinnak. Mindegy csak ártson."

Ebbe a verembe mi is beleeshetünk. Ha csökken a kitermelés, a bevételek kiesése miatt az olajtermelő országok gazdasága is meginog. Onnan is jöhetnek ezután menekültek. Nem volt elég, ami eddig jött?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.09.01 17:20

Na ez sem használ Putyinnak. Mindegy csak ártson.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html