Még akár olyan északi városokban, mint Stockholm vagy Helsinki is 25 fok közelébe emelkedhet a napi csúcshőmérséklet a jövő hét második felében, Berlinben 30, Varsóban 28, 29 fok is lehet.

Magyarországon a hét közepétől ismét a 30 fok körüli maximumok lesznek a jellemzőek.

Érdekes, hogy ehhez a hőhullámhoz részben hozzájárul egy ex-hurrikán is. Helene ugyan már csütörtök óta nem hurrikán, hanem "csak" trópusi vihar, és szinte biztosan nem is erősödik már vissza, de mindenesetre kitartóan közelít Európa nyugati államai felé. A legerősebb széllökések 60 és 110 kilométer/óra között mozognak a ciklonban. A pályája a legnagyobb eséllyel Írország felé tart, de kis eséllyel Portugália vagy Spanyolország partjait is célba veheti.

Helene a jelenlegi előrejelzések alapján pont Írország és Nagy-Britannia fölött veszítené el erejét. Ezzel párhuzamosan viszont Írországtól és Skóciától északnyugatra kialakulóban lesz egy mérsékeltövi ciklon, amelynek a fejlődését Helene maradék erejével még meglendíti. Eközben kontinensünk felett egy markáns, nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik majd el, amelynek stabilizálódásához az ex-hurrikán előoldalán déli, délnyugati áramlással érkező meleg levegő részben hozzájárul.

Az időjárási helyzet nagyon hasonló lesz egyébként a tavaly október közepén tapasztaltakhoz. Akkor az Ophelia hurrikán tartott Írország felé, Európa kontinentális részén pedig a mostani helyzethez hasonlóan stabil, nagykiterjedésű anticiklon volt megfigyelhető. Magyarországon akkor 21, 27 fok közötti maximumokat mértek az OMSZ mérőműszerei, most ennél jó néhány fokkal melegebb napok várhatóak; szerdától kezdve 26, 31 fok között alakul a csúcshőmérséklet hazánk területén.

A kép forrása: Shutterstock.