Ön olvas munkahelyi e-mailt szabadidejében?

Idén a francia munkavállalók már nem kötelezhetők arra, hogy munkaidőn kívül munkahelyi e-maileket olvassanak - írja a 444.hu a Mashable cikke nyomán.
Napi.hu, 2017. január 2. hétfő, 10:06
Fotó: Napi.hu

A január 1-től hatályos az új francia szabályozás neve: "lekapcsolódáshoz való jog". A szabályozás szerint az 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatoknak egyeztetést kell folytatniuk a munkavállalóikkal arról, hogy mikor kötelezhetők munkahelyi és munkával kapcsolatos emailek olvasására. Megegyezés hiányában pedig a cégeknek világos szabályokat kell alkotniuk és nyilvánosságra hozniuk arról, hogy pontosan mit is várnak munkaidőn kívül a dolgozóiktól - írja a portál.

A szabályozás célja, hogy megóvja a francia dolgozókat a túlhajszoltságtól és stressztől. Franciaországban ugyan legendásan rövid, mindössze 35 órás a munkahét.

Az új törvény ugyan a dolgozóknak kedvez, de csak része a francia munkatörvények reformjának, melyek összességében a vállalatok életét könnyítik. Így például a jövőben könnyebb lesz dolgozókat kirúgni és újakat felvenni a helyükre - bár tény, hogy ez eddig kimondottan nehéz volt, ami elég rugalmatlanná tette a francia munkaerőpiacot.

HOZZÁSZÓLÁSOK