Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU és Oroszország összesen évi mintegy 330 milliárd dollár értékű külkereskedelmi forgalmat bonyolít egymással. Ha a felek teljesen elszigetelődnének egymástól, és ez nullára esne, az sem okozna akkora kárt Oroszországnak, mint amennyit a moszkvai kormány erőszakos politikája okozhat - állítják a bne régiós hírportál elemzői.

Becslésük ugyan sok ponton elnagyolt, ezért vitatható, ám arra a következtetésre jutottak, hogy a Krím leszakítása Ukrajnáról és várható bekebelezése összesen több mint 440 milliárd dollárjába (a éves magyar GDP 3,4-szeresébe) kerülhet az orosz adófizetőknek, vállalatoknak és bankoknak 2014-ben. A számítás szerint eddig 187 milliárd dollárt nyelt el a kemény kezű politika és a GDP idei növekedésének búcsút mondhatnak az oroszok.

Tőzsdei mínusz

Amikor az orosz katonai egységek megjelentek a Krím-félszigeten, egy nap alatt 15 százalékkal zuhant a moszkvai tőzsde. Becslések szerint összesen 55 milliárd dollár veszett el rövid idő alatt a börze vállalatainak értékéből. Várakozások szerint Moszkva ugyan megspórolhatja a Kijevnek decemberben ígért 15 milliárd dolláros kölcsönt, azonban senki se számít arra, hogy a tőzsdei veszteség ledolgozható.

A tőke már a válság előtt is menekült Oroszországból. Csak a krími események előtti egy hétben 130 millió dollár távozott az országból, és szakértők úgy vélik, hogy ez azóta csak gyorsult. Összességében becslések szerint a befektetők idén egymilliárd dollár működőtőkét vonhatnak ki a piacról.

A feszültség mellékhatásaként gyengül a rubel. Az év eleje óta értéke tizedét vesztette el a dollárral szemben. Az oroszok pánikszerűen váltják át saját devizájukat az amerikaira - idén eddig hatmilliárd dollárnyi keresletet teremtettek ezzel. A jegybank a múlt hónap végéig 11 milliárd dollárt költött el a hazai deviza árfolyamának védelmére.

Hadi játékok

Ez a veszteség addig halmozódott fel, amíg nem kezdődtek meg az új ukrán vezetés megfélemlítésére hivatott hadgyakorlatok az ukrán-orosz határ mentén. Becslések szerint 60 ezer orosz katona vesz részt a katonai játékokban, a melyek költségét 60-70 milliárd dollárra teszik. Ez több a szocsi olimpiára fordított 50 milliárdos csillagászati összegnél. Ezekből a tételekből jön ki, az éves magyar GDP 1,4-szeresét meghaladó 187 milliárd dolláros eddigi kiadás. Ez azonban csak kis része annak, amibe a Krím lenyúlása kerül majd az oroszoknak.

Jelentések szerint Moszkva eddig 440 millió dollárral támogatta meg az oroszbarát krími vezetés akcióit, például a függetlenségi népszavazás megszervezését. A Vedomosztyi című lap becslése szerint a reménytelenül versenyképtelen helyi gazdaság állami támogatása, a nyugdíjak kifizetése összesen évi hárommilliárd dollárral rövidíti majd meg az orosz államkasszát.

Az orosz államfő Vlagyimir Putyin tudhatná mivel jár az ilyesmi. A Grúziáról 2008-ban leválasztott Abházia költségvetési bevételeinek 70 százalékát Moszkva kénytelen állni, és a büdzsé felét ellopják a helyi elitek. Aligha lesz ez másként a Krím esetében.

Pénzügyi költségek

A rubelre további nyomást gyakorol majd 2014 hátra lévő részében a folytatódó tőkekiáramlás. A Goldman Sachs szerint idén 130 milliárd dollár hagyhatja el az országot, ami arra kényszerítheti a jegybankot, hogy további 60 milliárd dollárt költsön a nemzeti valuta árfolyamának védelmére. A Renaissance Capital orosz pénzügyi elemző cég szerint a rubel gyengülése ezen felül további tízmilliárd dollárral növeli a költségvetési kiadásokat.

Oroszország tavaly 94 milliárd dollár működőtőkét vonzott, amivel harmadik volt a világon. Ha ez csupán ötödével csökken, az is 19 milliárd dollárra rövidíti meg az orosz gazdaságot. A tőzsde további zuhanása szintén vaskos tétel: ötszázalékos mínusszal számolva az is újabb 50 milliárd dollárt " moshat el" a tőzsdei vállalatok kapitalizációjából. Az első tőzsdei kibocsátások (IPO) elmaradása további négymilliárd dollár bevétel fájó hiányával járna, a privatizációk várható leállása - a Szberbank tavalyi tőkebevonását alapul véve - újabb legalább ötmilliárd dolláros mínuszt okozhat.

Banki-vállalati veszteségek

Sajátos módon komoly fejfájást okoz Oroszországnak a szomszéd ország, Ukrajna csőd közeli helyzete. Számos orosz nagybank üzleteivel és helyi leányvállalatain keresztül erősen jelen van az ukrán gazdaságban. Egy bankpánik vagy államcsőd becslések szerint akár 30 milliárd dollárjukba kerülhet. A geopolitikai kockázat növekedése felnyomja a bankok és a vállalatok kötvénykibocsátásainak költségét is, nő a behajthatatlan hitelek állománya, ami tartalékaik emelésére késztetheti a pénzintézeteket. Ezt is több tíz milliárd dolláros tétel.

Bármi történik is az év hátralévő részében, az orosz gazdaság szereplői elfelejthetik növekedési reményeiket. Az elmúlt év csalódást keltő 1,4 százalékos plusszal zárult, és az elemzők jó része abban bízott, hogy 2014 vigaszt hozhat. Az éves GDP-bővülést 2-3,5 százalékra várták. A Goldman Sachs - hasonlóan másokhoz - március közepén egy százalékra mérsékelte az idei orosz GDP-növekedésre adott prognózisát, sokan azonban egyenesen visszaesést várnak.

Egy minimális, 0,5 százalékos zsugorodás is 10 milliárd dollárt faraghat le az orosz gazdaság értékéből. Az eddig felsorolt tényezőkkel együtt ez idén összesen 443 milliárd dolláros veszteséget okozhat Oroszországnak a bne szakíróinak hozzávetőleges számításai szerint.