Fontos ügyben döntött az EU Bírósága - nincs minden ingyen az interneten

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy a szerző engedélyével online hozzáférhetővé tett fotó nem használható fel a szerző újabb engedélye nélkül egy másik honlapon, azonban kiskaput jelenthet ez alól a kattintható hiperlinkek használata - hívta fel a figyelmet a Deloitte Zrt.
Domokos Erika, 2018. augusztus 8. szerda, 12:09
Fotó: Pixabay

A döntés apropóját egy szerzői jogvita adta, amelyben egy német fotós egy internetes utazási oldal számára engedélyezte fényképének az oldalon való közzétételét. Egy német középiskola tanulója azonban letöltötte a fotót az oldalról és felhasználta iskolai dolgozatához, melyet az iskola honlapján közzé is tettek - ismerteti az esetet közleményében a tanácsadó cég.

A fotós erről tudomást szerezve keresetet indított a német bíróságok előtt és kérte a fotó többszörözésétől való eltiltást, valamint kártérítés megfizetését arra hivatkozva, hogy ő csak az utazási weboldal üzemeltetőinek adott felhasználási jogot, és így fotójának az iskola honlapján való közzététele sérti szerzői jogait. A fotós az uniós szerzői jogi irányelvre hivatkozott, amely szerint a mű szerzőjének főszabály szerint kizárólagos joga van a mű nyilvánossághoz közvetítésének engedélyezésére, illetve annak megtiltására.

Kérdésként merült fel az irányelv fenti rendelkezése alapján, hogy egy honlapon a szerző engedélyével - a letöltést megakadályozó intézkedés nélkül - közzétett fotónak egy másik honlapon való online elérhetővé tétele kimeríti-e vajon a "nyilvánossághoz közvetítés" fogalmát. Az Európai Unió Bírósága úgy ítélte meg, hogy ezt a fajta online elérhetővé tételt "hozzáférhetővé tételnek", és ennek következtében "közvetítési cselekménynek" kell minősíteni. Ez az online elérhetővé tétel ugyanis lehetőséget nyújt a fotóhoz való hozzáférésre annak a honlapnak - jelen ügyben az iskola honlapja - a látogatói számára is, amelyen azt másodlagosan elérhetővé teszik. A szerzői jogvédelem alatt álló műnek egy másik honlapon való elérhetővé tételét így e mű új közönség számára történő hozzáférhetővé tételének is kell minősíteni.

Az EU Bírósága megállapította, hogy a művek harmadik személyek általi, a szerző előzetes hozzájárulása nélküli minden felhasználását a művekhez fűződő szerzői jogok megsértésének kell tekinteni. Az irányelvnek ugyanis az a célja, hogy a szerzők számára magas szintű oltalmat hozzon létre, amely számukra megfelelő díjazást biztosít műveik felhasználása után, többek között a nyilvánossághoz közvetítés esetén. (Lopás, másolás miatt büntet az USA - ezt a cikket olvasta?)

"Kibúvót jelenthet a szigorú szabályozás alól azonban az oldalon elhelyezett hiperlinkek használata. Más megítélés alá esik ugyanis az EU Bírósága szerint az olyan online elérhetővé tétel, amely kattintható link segítségével vezeti át az olvasót arra a honlapra, ahol a védett művet eredetileg közzétették. A hiperlinkek használata a bírósága szerint hozzájárul az internet megfelelő működéséhez" - idézi a közlemény Bánczi Leát, a Deloitte Legal ügyvédjét.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK