Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kaspersky Security Network statisztikái 213 ország több millió felhasználója által szolgáltatott adatokon alapulnak rávilágít arra, hogy nőtt a mobil fenyegetések, az online bankszámlákról megkísérelt lopások és a célzott kibertámadások száma.

A harmadik negyedévben 323 374 új kártékony mobil programot azonosítottak, ami 10,8 százalékos növekedést jelent 2015 második negyedévéhez képest és 3,1-szeres növekedést 2015 első negyedévéhez képest. Az elmúlt negyedévben több mint 1,5 millió kártékony szoftvercsomagot telepítettek mobilokra, másfélszer többet, mint az előző negyedévben.

Veszélyes reklámok

A felhasználóknak megjelenített reklámok bizonyultak a legfőbb pénzszerzési módszernek a mobilfenyegetések közül. A programok a reklámokat használtak arra, hogy megfertőzzék a felhasználókat. Idén a harmadik negyedévében ezek a trójai vírusok a legnépszerűbb mobil vírusok több mint felét tették ki.

Célkeresztben az osztrákok

A webes pénzügyi támadásokból is volt bőven: 2015 harmadik negyedévében a Kaspersky Lab biztonsági megoldásai közel 626 ezer online banki lopásra specializálódott rosszindulatú programot blokkoltak. Ez 17,2 százalékkal alacsonyabb, mint az év második negyedévében mért adatok, viszont 5,7 százalékos emelkedést jelent 2014 azonos időszakához képest.

A negyedév során 5,68 millió értesítés érkezett olyan rosszindulatú programokról, amelyek pénzt akartak ellopni online a felhasználók bankszámlájáról. A legújabb jelentés szerint az osztrák felhasználókat több banki trójai támadás érte, mint bármely más régiót a negyedév során: az osztrák felhasználók 5 százalékát érintette inyen típusú fenyegetés. Az előző negyedév listavezetője, Szingapúr a második helyre csúszott (4,2 százalék), a harmadik helyen pedig Törökország áll 3 százalékkal.

A top 10-ben szereplő legtöbb országnak jelentős számú online banki felhasználója van, akik vonzzák a kiberbűnözőket. Az online banki felhasználókat ért támadások többsége a Trojan-Downloader.Win32.Upatre-hez fűződik, amelyet az incidensek 63,1 százalékában használták arra, hogy megpróbálják ellopni a felhasználók fizetési adatait.

Gyors fejlődés

David Emm biztonsági kutató szerint a harmadik negyedév statisztikái azt mutatják, hogy a globális fenyegetések területe továbbra is gyors ütemben fejlődik. Figyelembe véve az 5,6 millió olyan esetet, amikor online bankszámlákról kíséreltek meg pénzt lopni, valamint azt, hogy a kiberbűnözők egyre kifinomultabb támadásokat hajtanak végre, a jó minőségű kiberbiztonsági termékek használata még sosem volt ennyire fontos - jegyezte meg.