Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az amerikai kereskedelmi tárca jelentése szerint online is kimutathatók az etnikai csoportok közötti társadalmi egyenlőtlenségek. A 2001-2009 közti statisztikai adatok alapján a szélessávú internetpenetráció növekvő aránya (a vizsgált időszakban 9-ről 64 százalékra nőtt) ellenére a digitális szakadék a fehér és nem fehér lakosság között jelentős.

Az elemzés úgy találta, hogy a fehér és ázsiai-amerikai háztartásokban lényegesen magasabb a szélessávú kapcsolatok aránya, mint más társadalmi csoportokban. A legmagasabb, 77 százalékos arányban az ázsiai családok rendelkeznek gyors adatátviteli eléréssel. A fehér háztartásokban ez a szám 68 százalékos, míg az afrikai-amerikai családoknál 49, a spanyolajkú amerikaiak körében pedig 48 százalék.

A felmérés szerint a városban élőknek és a fiatalabbaknak nagyobb arányban van szélessávú hozzáférése, mint a vidékieknek és az idősebbeknek. Ugyanakkor, bár az adatok szerint a magasabb iskolai végzettségű és jövedelmű háztartásokban nagyobb valószínűséggel van szélessávú net, ez a demográfiai különbség önmagában mégsem magyarázza az etnikai csoportok közti elérést. Ha ugyanis e két faktort kiszűrik, a fehér lakosok körében akkor is 10 százalékkal magasabb a szélessávon kapcsolódók aránya, mint a fekete bőrűek körében, sőt a fehérek esetében így is 14 százalékkal többen rendelkeznek jobb infrastruktúrával, mint a spanyolajkú háztartásokban.

A kutatást értékelő szakértők szerint a különbségnek egyéb okai is lehetnek. Közülük Rebecca Blank úgy látja: az állampolgárok társadalmi környezete lehet az egyik magyarázó faktor. A szakértő szerint a világháló egyik fontos tényezője, hogy az internetezők egy közösség tagjainak érzik magukat, olyan közösségé, amelyet a nethasználat is összeköt. Így akiknek a környezete nem használja az internetet, azok kevésbé hajlandóak csatlakozni, mint azok, akik az őket körülvevő közegükben is az online aktivitást tapasztalják.