OPEC-főtitkár: Aggódunk, de nem esünk pánikba

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) főtitkára szerint 2015 második feléig emelkedésnek indulnak az olajárak, mert a reálgazdasági tényezők nem indokolnak áresést.
MTI-Eco, 2014. november 6. csütörtök, 18:35

"Aggódunk, de nem esünk pánikba" - mondta Abdallah el-Badri (képünkön) újságíróknak csütörtökön Bécsben, hozzátéve: az OPEC értékeli a helyzetet, hogy felmérje, milyen irányban fejlődhetnek a dolgok. "Nem látunk túl nagy változást a gazdasági fundamentumokban, és a 28 százalékos áresés egy kicsit sok" - tette hozzá el-Badri.

A 12 tagú olajkartell november 27-én tartja miniszteri értekezletét, de a főtitkár szerint az egyes tagállamok dolga eldönteni, hogy miképp reagálnak az áresésre. Az értekezletre nem hívtak meg a szervezeten kívüli termelő országot.

A főtitkár úgy vélte, hogy az alacsony árak korszaka nem folytatódhat, és a jövő év közepéig megindul az áremelkedés, de hogy milyen ütemben, az egyelőre kérdéses. Hozzátette, hogy az áresésben a spekulációnak is jelentős szerepe van.

Az északi-tengeri Brent típusú olaj ára július eleje óta 27 százalékkal esett, ezen belül csupán októberben 12 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK