Kedden közzétett szokásos havi jelentésében az OPEC közölte, hogy tagállamainak teljes kitermelése napi csaknem 800 ezer hordóval, 30,81 millió hordóra mérséklődött januárban. Ez azonban még mindig valamivel meghaladja az OPEC-tagok által kitermelt kőolaj iránti keresletet, amelynek mértékét idén napi 30,59 millió hordóra várják a szakértők - írja az MTI.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal tavaly decemberben állapodtak meg abban, hogy január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél évig az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Az OPEC-tagállamok napi 800 ezer hordóval, szövetségeseik pedig 400 ezer hordóval csökkentik a kitermelést az októberi szinthez képest.

Az OPEC szakértői február havi jelentésükben 0,2 százalékponttal 3,3 százalékra rontották a világgazdaság bővülésének idén várható ütemét, hangsúlyozva, hogy jelentős ellenszelek hátráltatják a növekedést, közöttük a világkereskedelemmel kapcsolatos nehézségek.

A közelmúltban történt néhány pozitív fejlemény, amelyek támogathatják a világgazdaságot jelenlegi szintjén, köztük az olajárak emelkedése, egy esetleges előrelépés az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kevésbé ambiciózus monetáris szigorítása - mutattak rá az olajkartell elemzői, hozzátéve, hogy mindez azonban nem elég ahhoz, hogy a világgazdaság erősebb növekedési ütemre váltson az előrejelzettnél.

Az OPEC szakértői csökkentette a globális kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzésüket. Tavalyhoz képest idén napi 1,24 millió hordóval 100 millió hordóra bővül a világ olajkereslete. A januári becsléshez képest ez napi 50 ezer hordós csökkenést jelent.

Az OPEC referenciakosara, amely a tagországok által kitermelt nyersolaj átlagárát méri, januárban a napi átlagot tekintve több mint 3 százalékkal, hordónként 1 dollár 80 centtel, 58,74 dollárra emelkedett.

A januári kereskedés napi átlagában az észak-tengeri Brent határidős ára 4,4 százalékkal, 2 dollár 57 centtel, 60,24 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, míg a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtáé 5,2 százalékkal, 2 dollár 57 centtel, 51,55 dollárra emelkedett.