BUX
39663

Optimista a Kreml

Idén kimozdul a holtpontról az orosz GDP és növekedésnek indul, és mérséklődik a lakossági fogyasztás visszaesése.

Barabás T. János, 2016. március 16. szerda, 20:15

Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter az orosz parlamentet úgy tájékoztatta, hogy idén 0,7 százalékkal nőhet a GDP, s a beruházások bővülésével jövőre 1,5-2,5 százalékra gyorsulhat - közölte a TASZSZ.

Valószínűnek tartotta, hogy már az idei második negyedévben nő az ipari termelés és a GDP, azonban továbbra is számolni kell a fogyasztás csökkenésével, ha a tavalyinál kisebb mértékben is - az idei első két hónapban 7 százalékkal maradt el a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakáétól. Ugyancsak folytatódott a GDP szűkülése, bár ez is lassult - januárban 3-2,7 százalékos volt.

A miniszter szerint várhatóan tovább lassul a tőke kiáramlása és az infláció, amely tavaly 11 százalékos volt. Az év végére 7,5 százalékot várnak, ami 2018-ra 5,5 százalékra megy le. Az infláció éves szinten számolva most több mint 3 százalékkal 7,9 százalékra mérséklődött.

A bankrendszer szilárd és hitelképes mind tőke, mind likviditás tekintetében. Idén februárban mozdult el először a bankrendszer a strukturális likviditási hiányból a likviditási többletbe, ami azt mutatja, hogy mind az emberek, mind az üzleti világ bízik a bankokban.