Optimisták a német befektetők

A vártnál erősebb lett a német ZEW kutatóintézet befektetői bizalmi indexe, ami azt mutatja, hogy a befektetők és az elemzők egyelőre fittyet hánynak a világgazdaság megrendülésével fenyegető amerikai költségvetési válságra.
Napi.hu, 2013. október 15. kedd, 12:21
Fotó: Napi.hu

A német befektetők hangulata immáron a harmadik hónapja javul - derült ki a ZEW gazdaságkutató intézet friss bizalmi indexéből. A mutató októberben 52,8 pontra nőtt a szeptemberi 49,6 pontról. Ez az index legerősebb értéke 2010 áprilisa óta. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők nem vártak változást.

A jelenlegi helyzet megítélése - az index egyik részmutatója - 29,7 pontról 30,6 pontra kúszott fel. Ez kissé elmarad a Bloomberg elemzői konszenzusától. Az eurózóna ZEW-indexe 58,6 pontról 59,1 pontra ment fel.

A pénzpiaci befektetők optimisták maradtak, az amerikai adósságplafon-vita hatása egyelőre nem látható - értékelte az adatokat Clemens Fuest, a ZEW elnöke. A mai mutató azt jelzi, hogy a ZEW indexének készítése előtt megkérdezett befektetők és elemzők bíznak a német gazdaság ellenálló-képességében - mondta Carsten Brzeski, a holland ING Groep elemzője, aki egyetért azzal, hogy a tengerentúlon gyülekező fekete felhők egyelőre nem vetnek árnyékot Európa legnagyobb gazdaságára.

HOZZÁSZÓLÁSOK