Optimistán látják a térséget Londonból

Elérhette, sőt valószínűleg meg is haladta a 3 százalékot a közép-európai EU-gazdaságok éves GDP-növekedése az idei első negyedévben - jósolták szerdai prognózisukban londoni pénzügyi elemzők. Magyarországra a Capital Economics 3,5 százalékra emelte növekedési prognózisát, a JP Morgan 2,8 százalékra.
MTI, 2014. április 16. szerda, 18:36
Fotó: Admiral Markets

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai új, negyedéves térségi előrejelzésükben közölték, hogy az általuk használt növekedéskövető mérési modell - GDP-tracker - jelzése szerint Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban akár 3,5 százalékra is gyorsulhatott az éves GDP-növekedés 2014 első három hónapjában.

A ház szakelemzői hangsúlyozták, hogy e három gazdaság fellendülése széles bázisúnak tűnik: az exportra termelő szektorok mellett most már a hazai fogyasztás is élénkül.

A magyar gazdaságban a cég mérési modellje - amely a havi aktivitási adatokat veszi figyelembe súlyozottan - 3-3,5 százalék közötti éves növekedést valószínűsít az első negyedévre, csakúgy, mint Csehországban. Lengyelországban 3,5 százalék lehetett az első negyedévi GDP-bővülés a Capital Economics előrejelzési módszertana alapján.

Az utóbbi időszakban más nagy londoni házak is derűlátó növekedési előrejelzéseket adtak a közép-európai EU-gazdaságokra. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai legújabb felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy a magyar, a cseh, a lengyel és a román gazdaság együttes idei első negyedévi növekedésére szóló, szezonális kiigazítással számolt, éves szintre vetített becslésüket 1,5 százalékról 2,5 százalékra emelték.

A cég a térségi átlagon belül a legnagyobb mértékben a magyar és a cseh gazdaságra adott előrejelzéseit javította. Az általa használt számítási modell alapján Magyarországon a JP Morgan az eddigi 2,0 százalék helyett 2,8 százalékos GDP-növekedést vár az idei első negyedre. Csehországban a cég eddig 0,2 százalékos visszaeséssel számolt 2014 első három hónapjában, most viszont már 2,0 százalékos bővülést valószínűsít.

Az ugyanígy, szezonális kiigazítással éves szintre kiszámított idei első negyedévi GDP-növekedés Lengyelországban 3,0 százalék helyett 3,5 százalék, Romániában zéró helyett 0,4 százalék lesz a ház új prognózisa szerint.

A magyar gazdaság idei egész évi növekedésére adott előrejelzését a JP Morgan 2,1 százalékról 2,4 százalékra javította. Csehországban a cég az eddig várt 2,3 százalék helyett 2,8 százalékos, Lengyelországban 2,8 százalék helyett 3,0 százalékos GDP-növekedést valószínűsít 2014 egészére. Romániában a ház londoni elemzői változatlanul 3,2 százalékos növekedéssel számolnak az idén.

A prognózis javításához fűzött indoklásukban a JP Morgan közgazdászai kiemelték, hogy Közép-Európa gazdaságai "erőteljes aktivitással" kezdték 2014-et. A cég elemzőit különösen a kiskereskedelmi forgalom lepte meg, de a négy gazdaság építőiparának és feldolgozószektorának teljesítménye is meghaladta várakozásukat.

A ház szerint ezekben az országokban egyre több jele van a fogyasztói derűlátásnak, és ez alátámasztja a cég azon véleményét, hogy az erőteljes exportteljesítmény mellett most már fokozatosan élénkül a hazai kereslet is e gazdaságokban.

Ugyanezt állapították meg új térségi helyzetértékelésükben a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. A ház szerint a négy közép-európai EU-gazdaságban "láthatóan felgyorsult" a GDP-növekedés a legutóbbi két negyedévben, és ebben az exportrendelések bővülése mellett a hazai kereslet erősödésének hatása is látszik.

A cég londoni elemzői az idei évre 2,6, 2015-ben 3,0 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban. A ház Lengyelországban az idén 2,8, jövőre 3,8 százalékos, Csehországban 2,3, illetve 2,6, Romániában 2,8, illetve 3,3 százalékos növekedést valószínűsít 2014-ben és 2015-be

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.17 10:30

@krix: ..igen ,ők a "szakértők ",a neoliberek 30 éve ,ott is meg itt is ...,ezért van itt a európa ..csődben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.04.16 19:15

Utólag milyen okosak tudnak lenni. A korábbi előrejelzéseikben meg a béka hátsója alá nyomtak minket.
Ezek lennének a profi "szakértők"?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html