Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus 16-án - azaz ma - zárult le az Európai Bizottság online kutatása az óraátállítással kapcsolatban. A téma egyre több embert érdekel, amely abból is látszik, hogy a dw.com szerint 2 millióan töltötték ki a kérdőívet július 4. óta. Bár az eredmények még nem ismertek, a portál szerint nincs kétség afelől, hogy ez fordulópontot jelenthet az ügyben.

Nem tudom mikor, de az óraátállítást el fogják törölni Európában - mondta a lapnak Michael Theurer volt Európai Parlamenti képvislő, aki 2009 és 2017 között sokat foglalkozott a témával.

A portál szerint már az Európai Bizottság is megállapította, hogy az energiamegtakarítás, amit az óra tekergetésével el lehet érni, minimális. Ezzel szemben sok ember panaszkodik bioritmusának zavarára, alvászavarra, koncentrációs problémákra.

A döntést persze még komoly vita előzheti meg. Amikor ugyanis előreállítjuk az órákat, akkor kapunk este extra 60 perc világosságot, tovább lehet dolgozni a mezőgazdaságban, egy darabig télen is világosban térhetünk haza a munkából és több idő marad munka után sportolni, szórakozni. Az is tény viszont, hogy reggel sötétebb van, amely nehezíti a felkelést.

A legtöbb uniós tagállamban a nyári időszámításnak hosszú hagyománya van, és az első vagy a második világháborúig, vagy az 1970-es évekbeli olajválságokig vezethető vissza.

Uniós szinten a nyári időszámítás az 1980-as években vált gyakorlattá; alkalmazását jelenleg a 2000/84/EK irányelv szabályozza. Az irányelv értelmében a tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell az órákat előreállítani (nyári időszámítás) és október utolsó vasárnapján kell azokat visszaállítani (téli időszámítás). A nyári időszámításra vonatkozó uniós szabályozás a nyári időszámítás kezdetét és végét hivatott összehangolni az egységes piac teljes területén.

A kép forrása: Pixabay.