Óraátállítás - itt az újabb váratlan fordulat

A korábban tervezett 2019-es cél helyett csak 2021-ben szűnhet meg az óraátállítás az EU-ban - írja a portfolio.hu a Bloomberg nyomán.
Szász Péter, 2018. október 24. szerda, 14:02
Fotó: Pixabay

Egy javaslat szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a télit választóknak október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát.

Korábban azt lehetett várni, hogy már jövőre megszűnik az óraátállítás, az Európai Bizottság ugyanis ezt javasolta, a friss jogalkotási terv azonban több időt ad a tagállamoknak. A kidolgozott menetrendet az EU-csúcson adták oda a tagállamoknak.

A portál szerint az állhat a késlekedés mögött, hogy a tagállamoknak több időre van szükségük az óraátállítás eltörléséhez.

Az óraátállítás mára sokat vesztett relevanciájából, miután több tanulmány is arra jutott, hogy elenyésző mértékű energiamegtakarítást jelent, miközben a polgárok részéről egyre több panasz érkezik negatív egészségügyi hatásaira.

Az Európai Parlament felkérésére és a jelenlegi intézkedések értékelésének részeként a Bizottság 2018 nyarán nyilvános konzultációt folytatott, amelyre 4,6 millió válasz érkezett be. Ez az Európai Bizottság által szervezett nyilvános konzultációk esetében valaha tapasztalt legmagasabb válaszadási szám. A válaszadók 84 százaléka támogatta az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetését.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

babmami, 2018.10.24 17:43

Természetesnek hangzik, hogy nincs jó döntéshozónk, azok csak a zsebüket tömik és húzzák az időt minden témában, így tovább tart a semlegességük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html