Angela Merkel kancellár kormánykoalíciójának sorsa - amely Európa jövője szempontjából is kiemelkedő jelentőségű - a következő órákban eldőlhet, miután pártja, a CDU és az azzal 70 éve szövetségben lévő CSU vezetősége hétfőn tárgyal a migráció kérdésében kettejük között kialakult nézeteltérésük rendezéséről - írja a Bloomberg.

Horst Seehofer belügyminiszter, a CSU elnöke felajánlotta lemondását mindkét posztról, mert úgy látja, nem tudja érvényesíteni akaratát a legkritikusabb kérdésben, nevezetesen abban, hogy Németország egyoldalú döntéssel fordítsa vissza a határairól azokat a bevándorlókat, akiket a schengeni határon belül valamelyik országban regisztráltak.

Ugyanakkor egyelőre lebegteti döntését, mondván: ad még egy esélyt a megegyezésre "az ország érdekében", bízva a koalíciós kormányzás megmentésének lehetőségében. Minden azon múlik, hogy a CDU, hogyan reagál erre a helyzetre - mondta újságíróknak az éjszaka közepén. Az euró ugyan regggelre 0,3 százalékkal gyengült a dollárral szemben, de ez összhangban volt a többi jelentős valuta mozgásával.

Dráma Berlinben

Seehofer bejelentését megelőzően, a hét végén drámai tárgyalások folytak a két párton belül, amelynek végén a CDU egy emberként felsorakozott Merkel mögött. A párt támogatja azt a megállapodást, amelyet a kancellár kötött uniós vezető kollégáival a június végi EU-csúcsértekezleten. Ezzel nyomást gyakorolnak a CSU-ra.

Ezzel egyidejűleg a CSU vezetősége Münchenben tárgyalt. A nyolcórás vitát követően állt elő Seehofer lemondásának felajánlásával. Helyi lapértesülések szerint egyes résztvevők igyekeznek maradásra bírni a politikust.

Ha a két párt nem tudja rendezni vitáját, akkor történelmi jelentőségű szakítással végződhet a történet, ami elmélyíti a belpolitikai válságot. A kormánykoalíció felbomolhat, de a CSU a kilépéssel a senki földjén találhatja magát az őszi tartományi választások előtt. Ennek tudatában a CDU felső vezetői arra kérték CSU-s kollégáikat, hogy fejezzék be a politikai hazárdjátékot.

Meg akarják buktatni?

Miután a menekültek száma tizedére esett a 2015-ös milliós hullámhoz képest, a szakértők hetek óta azt találgatják, hogy a CSU valójában Angela Merkel megbuktatására törekszik-e a belpolitikai válság kiprovokálásával. Markus Söder, a párt keményvonalas irányzatának vezetője a hét végén zárt ajtók mögött tagadta, hogy a kormány skalpját akarják. Szerinte csak azért szállnak síkra, ami helyes - idézte a Bloomberg a DPA német hírügynökség értesülését.

A kancellár eközben tévéinterjúban erősítette meg, hogy európai megoldást akar a migráció kezelésére. Úgy tűnik, a közvélemény ismét mögé áll. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint ugyanis, amelyet az FG Wahlen intézet készített, a németek 91 százaléka szintén közös fellépést akar.

Bajorországban azonban nehezen halványul a 2015-2016-os bevándorlóáradat emléke. A tartomány az egyik fő tranzitállomás volt az útvonalukon. Ezért erős a menekültfaló Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatottsága, ami veszélyezteti a CSU pozícióit.

A fotó forrása: Pixabay