Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindent elmond a brit belpolitika kaotikus állapotáról, hogy az amerikai Business Insider hírportál szerkesztői londoni beszámolójukban azt a kérdést feszegetik: mi az ördög történik a kormány brexitstratégiájával, a tíz napja bemutatott úgynevezett fehér könyvvel? Theresa May miniszterelnöknek enyhén szóval nem volt jó napja július 16-a.

Kormányának két újabb tagja mondott le egymással homlok egyenest ellenkező indokkal, aztán arra kérték a kormánypárti képviselőket, hogy szavazzanak saját kormányuk brexitstratégiája ellen, amivel kiélezték a konfliktust az EU ellenes, illetve EU-párti konzervatív képviselők között és utat nyitottak a fehér könyv kihajítása előtt. A miniszterelnök túlélése kérdésesebb, mint valaha.

Trükkök sorozata

May, akit a hírek szerint egy hajszál választ el attól, hogy a toryk brexitpárti csoportja megkérdőjelezze pártelnöki, s ezzel kormányfői posztját, azt javasolja, hogy a parlamenti ülésszak július közepén, a tervezettnél egy héttel korábban érjen véget. A szakértők azon ironizálnak, hogy ezzel időt nyerhet, hiszen ha a képviselők nem dolgoznak, akkor a miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról sem tudnak szavazni.

A trükkök azonban nem ezzel kezdődtek, hanem azzal, hogy a kormány azt javasolta a parlamentnek: támogassa a fehér könyvhöz benyújtott négy módosító indítványt. Ezzel az a pici gond, hogy a módosítókat a kemény brexit pártján álló képviselők nyújtották be azzal céllal, hogy felkeményítsék a puha brexit egy formáját indítványozó kormánystratégiát. (Eszerint a szigetország az áruk kereskedelme terén része maradna az EU vámuniójának.)

Az indoklás úgy szól, hogy a javaslatok valójában nem mennek szembe a kormány terveivel, ám ezt nem csupán a szakértők vitatják, hanem a Konzervatív Párt EU-párti képviselői is, akik közül 14-en - szembe menve a kormány javaslatával - nem szavazták meg a módosítókat. Ezeket végül három brexitpárti ellenzéki képviselő átszavazásával, minimális, háromfős többséggel fogadták el.

Miért csinálja ezt?

Vajon miért javasolja a kormány, hogy a képviselők szavazzanak a saját stratégiája ellen? - tehető fel joggal a kérdés. Azért, hogy elkerülje az eredeti előterjesztés leszavazását egy héttel azt követően, hogy a brexitterv körül kialakult nézeteltérés miatt közel tízen távoztak a kormányból. Más szóval May folytatja az elmúlt két évre jellemző időhúzó játszmáit.

Őket egyébként a hétfőn követte Guto Bebb, a katonai beszerzésekért felelős miniszter, aki nem értett egyet azzal, hogy felkeményítsék a fehér könyvet. Nem sokkal előtte Scott Mann lépett ki a kormányból, aki viszont azért nem értett egyet a fehér könyvvel, mer túl puhának találta azt.

Következő felvonás

A színjáték azzal folytatódik, hogy a Konzervatív Párt EU-párti képviselői - akiket korábban a kormánnyal szemben álló rebelliseknek tartottak, ám jelenlegi inkább a kemény brexit pártján állókról mondható el ugyanez - bosszút állhatnak az első menetben elszenvedett vereségükért. Mégpedig már ma este olyan kényszerpályára állíthatják a kormány és a brexit folyamatát, amelyről aligha térhet le.

A kereskedelmi törvény szavazásán ugyanis betolnak egy olyan módosító indítványt, amely szerint ha a kormány 2019. január végéig nem tud megállapodni a válásról az EU-val, akkor köteles bent tartani az Egyesült Királyságot (az áruforgalom mellett a szolgáltatások terén is) az EU-s vámunióban. Ha ezt elfogadják, akkor az EU hátra dőlhet a kilépésről folyó tárgyalásokon, hiszen elég lesz kivárnia a határidő leteltét, amikor ez a forgatókönyv életbe lép.

Kopogós pontok

A Business Insider összegyűjtötte, milyen lehetőségek állnak a több oldalról is ostrom alatt álló miniszterelnök előtt.

  • Tovább halogatja a döntést, amelynek eredményeképpen a szigetország válási megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból. Az egyik napról a másikra felépülő vámok gazdasági és politikai káoszba taszítják az országot.
  • Újabb előrehozott parlamenti választást írat ki - 2017 tavaszán ezt tette abban a reményben, hogy nő a kormánypárt parlamenti többsége, de ezzel ellentétes eredmény született -, megkockáztatva, hogy az ellenzéki Munkáspárt nyeri a szavazást.
  • Az EU-hoz fordul azzal a kéréssel, hogy halasszák el a 2019. március végén esedékes brexitet. Ezzel kihívná maga ellen a sorsot, hiszen azt bizonyítaná, hogy képtelen menedzselni a kormányára háruló fő feladatot, a kilépés levezénylését.
  • Kiírat egy újabb függetlenségi népszavazást, amelyen a brexit konkrét alternatíváit, illetve a bennmaradás lehetőségét vinnék a szavazók elé. Erről a lehetőségről éles viták folynak egy ideje.
  • Bizalmi szavazást kér maga ellen, hogy eldőljön: vagy ő kényszerül távozásra, vagy az ellene lázadóknak kell befogniuk a szájukat.
  • Lemond, ráhagyva a kaotikus helyzet kezelését valaki másra.

A fotó forrása: Adrian Dennis/AFP