Orbán Viktor szerint ez egy "black sunday"

Az Egyesült Királyság kilépése, valódi black sunday, szomorú nap az Európai Uniónak - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsot követően az MTI híre szerint.
Szász Péter, 2018. november 25. vasárnap, 13:44
Fotó: AFP

A magyarok próbálkoztak, még be is avatkoztak a britek kampányába és arról győzködték őket, hogy inkább maradjanak az unió tagjai, de ezt nem sikerült elérni - mondta a miniszterelnök az M1-nek az MTI szerint.

Most már nincs más választásunk, minthogy tudomásul vegyük a döntést, ami megszületett - mondta a magyar miniszterelnök.

A veszteség nagy, Nagy-Britannia ugyanis gazdag ország és sok pénzt visz magával, ami azt jelenti, hogy kevesebb marad. Azaz pénzben is mérhető a veszteség, amelyet az unió elszenvedett a politikai és gazdasági természetű veszteség mellett - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, súlyos tárgyalások zajlottak és olyan súlyos kérdésekről kellett megállapodni, mint a kereskedelmi jogok, befektetések, vagy a pénzügyi szolgáltatások jövője.

Itt nem győzelem vagy vereség a kérdés, hanem, hogy ki jár jobban és ki jár rosszabbul. Illetve, hogy vannak-e olyan megoldások, hogy mind a ketten jól járjunk. Ilyenkor nem nagyon vannak - mondta Orbán. Mindenkinek komoly engedményeket kellett tenni.

Orbán Viktor kiemelte, teljesült a magyar kormány célja, hogy megvédje a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekeit. Azok a magyarok, akik ma Angliában vannak, azok biztonságban vannak, az ő helyzetük nem romlott.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a brexit az Európai Parlament tavasszal lejáró öt éves mandátumának egyik legfontosabb kérdése, amelyben előkerül az európai vezetők felelőssége. Az, hogy ki tehet a brexitről? Vétlenek-e az Európai Unió mostani vezetői? A válasz az, hogy nem - véli Orbán. Véleménye szerint felelősség terheli az unió vezetői a brexit bekövetkezéséért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.11.26 19:21

@atombandi: "az unionak, vagy nevezzuk europai egyesult allamoknak nincs alternativaja. anglia nelkul pedig konnyebb lesz megcsinalni, aztan ha kesz van, akkor majd lehet ujracsatlakozni"
Itt már megint csak a vágyaidat, reményeidet írtad le, móricka. :DDD
De legalább már beletörődtél a brexitbe. Pedig tutira tudtad, h nem lesz. :DDD
Ha a gazdáid továbbra is építgetik az undorító liberáldiktatúrájukat, jöhetnek a további kiugrások... Szted véletlen a brexit, az olaszok fordulása, stb?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.11.26 19:09

@atombandi:
"komplett orszagreszek veszitik el a lakossaguk nagy reszet."
Ezt a magyar hivatalos statisztikák is alátámasztják. Hol haladja meg a születések száma a halálozásét? Az ember azt gondolná, hogy a lepukkadt elcigányosodott övezetekben. De nem, hanem a nyugat-magyarországi régióban. Nem azért mert megbarnultak volna, hanem azért mert a keleti fiatal mozgékonyabb lakosság áttelepül nyugatra, itt talál otthonra és hozza világra a gyermekét. Sokan ingáznak Ausztriába, szép lassan átalakulnak, ízlésben, felfogásban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.11.26 18:59

@atombandi: Nem a születés helye határozza meg az embert ebben teljesen egyetértek és valóban mindegy, hogy milyen nációhoz tartozik az adott ember ha tisztességes és elvégzi a munkáját. A nyelv semmit sem számít nem a kommunikáció itt a probléma. Angolul meg mindenki tud valamennyire (kivéve a horvátok).
A probléma a nemzet. Az, hogy akar-e az egyén a családon, helyi közösségen túl, egy nagyobb identitású közegbe tartozni, annak része lenni. Illetve, hogy ez a nemzet legyen-e vagy egy nagyobb csoport (EU). Az általad felsorolt emberek is valamilyen nációhoz tartoznak (svéd, cseh, bosnyák, szerb stb. Te magad soroltad fel)!
Ma az emberek nem az Európai Egyesült Államokba születnek bele. De még az EU állampolgárság sem igazán érdekli őket. Valamilyen nemzeti állampolgárként születnek és nem burokban cseperednek fel mindenféle gyökér nélkül. A neveltetésüket meghatározza számtalan tényező: a szülőhely hagyományai, a közeg ahol felnőnek, a vallás/vallásnélküliség, a közvetlen emberi kapcsolatok, az oktatás stb. Ez az alap. Amennyiben a családja olyan és az oktatási rendszer is rásegít erre, meg fogja szerezni a nemzeti identitását is, amit utána nehezen dob el magától. Te az üdítő kivétel vagy ahogyan látom :-)
A Római Birodalom baromi rossz példa. Azt a birodalmat a népek leigázásával a római légiók tartották egyben. Aztán jöttek a hunok és annyi is lett az egésznek. Miért? Nem volt önálló identitása a birodalomnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.26 17:02

@Borisz1106:
igazabol en nem a szuletes gps koordinataja alapjan viszonyulok az emberekhez. megcsak a beszelt nyelv sem szamit. europainak lenni annyit tesz, hogy europai kulturan nevelkedett valaki, elismeri annak ertekeit, szabalyait, neadjisten olyan szokasait, amik onmegtartoztatasra kenyszeritik. nekem az ilyen honfitars dumak utik meg a fulemet, mivel kulonb egy magyar bankrablo egy osztrak bankrablonal? tobbet er, mert mert magyarul kovetelte a bevetelt? vagy egy magyar tuzolto jobb, mint egy sved? miert meghatarozo, vagy top prioritas szamodra az adott ember utlevele, mas egyeb szerintem joval lenyegesebb tulajdonsagoknal?

akkora baj lenne, ha szerb lenne a postas, es bosnyak a fodrasz, vagy cseh az autoszerelo? ertem, hogy egy nyelvu emberkent athidalhatatlannak erzed a kommunikacios tavolsagot, de hidd el, egyre kevesebb ilyen ember lesz europaban. eleg fiatal projekt ez az unio, kell meg neki par evtized, szerintem mar igy is hatalmas, a romai birodalom ota nem latott siker, amit elertek. pedig az az etruszkoktol szamitva cirka 1000 evig tartott. tudod, itt is ervenyes a 6 honap, 6 ev, 60 ev mondas. a "rendszervaltas" volt a 6 honap, az eurozona volt a 6 ev, es a politikai valtozas a 60 ev. magyarorszag meg a 15 evet sem erte el, nagyon az elejen jar meg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.11.26 16:16

@atombandi: Bocsáss meg de tényleg nem tudom értelmezni az európai nemzet fogalmát. Szóval nekem honfitársam lenne az osztrák, német, román (jaj), angol (ja az nem, mert ők ebből nem kérnek), olasz, stb. De ugye akkor pl.: az orosz, ukrán, szerb meg nem. Vagy azok majd? Vagy valamikor? Nem hiszel Te túl sok ideában? Ez kicsit álmodozó naivitás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html