Nem mi hagyjuk el a Európai Néppártot (EPP), hanem ők minket - mondta a kormányfő, aki szerint a pártcsaládnak meg kellene őriznie "keresztény-konzervatív jellegét".

A brexitről azt mondta, hogy a britek távozásával az EU kibillent az egyensúlyból, "egyre inkább átideologizálttá" vált, így a magasabb adók, több állam, kisebb versenyképesség irányvonalát képviseli. Németország és Franciaország meghatározó befolyása révén gazdaságpolitikája "egyre szocialistább", fontosabb benne az újraelosztás, mint a teljesítmény és a modernizáció.

A hitelből finanszírozott helyreállítási alapról elmondta: Magyarország mindig is kritikusan viszonyult az elképzeléshez, de "mivel sok déli állam összeomlana a támogatások nélkül, szolidaritásból beleegyeztünk" - idézte az interjút az MTI.

Azzal kapcsolatban, hogy az Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország alkotta úgynevezett fukar négyek országcsoport is ellenzi a közös hitelfelvételt, ugyanakkor a magyarországi korrupciós helyzetet is bírálja, Orbán Viktor kiemelte: "az, hogy néhány országgal bizonyos kérdésekben egyetértünk, nem jelenti azt, hogy a társaságuk számunkra vonzó lenne", a korrupció pedig "Magyarországon semmivel sem elterjedtebb, mint Ausztriában, Franciaországban vagy Németországban".

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) figyelmeztetéseit Magyarországon sokkal több esetben követi eljárás, mint bármely más EU-tagországban, és az ügyészség például Németországgal ellentétben nem a kormány, hanem a törvényhozás felügyelete alatt áll.

A kétharmados törvényhozási többségről elmondta, hogy a széles támogatottság miatt ugyan "kritizálnak minket, de én Németországnak is ugyanezt kívánom", hiszen igen fontos a lakosság többségének egyetértése a leglényegesebb ügyekben.

A koronavírus-járvány kezeléséről kiemelte, hogy Magyarországon "sokkal kisebb az ellenállás az intézkedésekkel szemben, mint Németországban". Ez a védekezésről folytatott nemzeti konzultációnak is tulajdonítható, amely biztosította az intézkedések "bázisdemokratikus támogatottságát" - tette hozzá a magyar miniszterelnök.