Rendkívül forró ősz vár Orbán Viktorra és a Fideszre

Szokatlanul szenvedélyes hangon hívja tetemre Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét és a Fideszt az Európai Néppárt (EPP) egyik vezető politikusa. Egy ponton rákos daganatként jellemzi a magyar kormányfő politikáját, amely felzabálhatja a néppárt alapértékeit, és kiáll amellett, hogy ennek útját kell állni. Az EPP novemberben tart kongresszust.
Komócsin Sándor, 2018. augusztus 3. péntek, 11:04
Fotó: AFP

Itt az ideje, hogy az Európai Néppárt végre szembe szálljon Orbán Viktorral - kezdi erős felütéssel a Politicón megjelent cikkét Anna Maria Corazza Bildt (képünkön), a párt nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó bizottságának vezetője, Carl Bildt korábbi svéd miniszterelnök felesége. Az EPP Európa legnagyobb és legsokrétűbb politikai csoportja, amely jelentős politikai és kulturális különbségeket áthidalva működik.

A párt erősebb Európát akar és nem riad vissza a vitáktól. Az elmúlt években a Fidesszel is élénk párbeszédet folytatott, ismételten figyelmeztetve a magyar kormánypártot, hogy politikája átléphet egy határt, azaz átlépheti az EPP tűrésküszöbét. Bildt szerint ez a múlt hónapban megtörtént, amikor Orbán Viktor a Helmut Kohlra emlékező rendezvényen azt állította, hogy az illiberális demokrácia Magyarországon kiépített modellje fogja felrázni az EPP-t és Európát.

Elég volt ebből!

Ez a megjegyzés enyhén szólva zavarba ejtő, hiszen Kohl Európa keleti és nyugati részének egyesítője volt, miközben a magyar kormányfő éppen azon dolgozik, hogy szétszakítsa ezeket. Ami sok az sok - folytatja a néppárti politikus. Sok európai polgár mindezek tükrében azt kérdezi: mit képvisel valójában az EPP?

Szerinte az európai párt a jövőben nem engedheti meg magának, hogy csupán igyekezzen kordában tartani a magyarországi politikai fejleményeket. Nyilvánossá kell tenni az EPP-ben ezzel kapcsolatban zajló belső vitát, és el kell dönteni, ki, mit képvisel. A legnagyobb veszély, amely a néppártot fenyegeti, ha rátámadnak az értékeire. Nem attól kell tartani, milyen következményekkel jár, ha kiállnak az elveik mellett. Ezért Bildt szerint az EPP novemberi kongresszusa előtt fel kell pörgetni az ezzel kapcsolatos vitát.

Eltávolodtak

A politikus ezt követően amellett érvel, hogy Magyarország jelenlegi vezetésével eltávolodott az Európai Néppárt alapértékeitől. Megemlíti, hogy a bevándorlókat bűnözőkként és ellenségként kezelik, és börtönnel fenyegetik azokat, akik humanitárius segítséget nyújtanak nekik. Bildt szerint Magyarországon támadás érte a tudományos és kulturális szabadságot és EU-ellenes kampány folyik.

Az EPP ezzel ellentétben európai problémának tekinti a migrációt, amelyre közös megoldást keres. Létre akarja hozni a bevándorlás szabályozott, legális csatornáit, miközben visszaszorítja az illegális bevándorlást és az embercsempészetet. A magyar kormány azzal, hogy visszautasítja a migráció uniós kezelését, gyakorlatilag vétót emel az EU rendes működésével szemben és segíti a szélsőjobboldali, EU-ellenes pártok erősödését.

Nem megengedhető!

A politikus szerint Orbán Viktor tevékenysége arra bátorítja a többi kelet-közép-európai országot, hogy kövessék a magyar kormány példáját, fordítsanak hátat Európának. Támogatja Vlagyimir Putyin orosz államfő háborújának Ukrajnában és kiáll a Moszkva elleni EU-s szankciók feladása mellett. Ezek szintén ellentétesek az EPP politikájával, amely kiáll Ukrajna szuverenitása mellett.

Az Európai Néppárt nem engedheti meg, hogy a jog uralmát felülírja a politikai akarat. A magyar miniszterelnök világossá tette, hogy politikáját és extrém nacionalista ideológiáját nemzetközi szinten is terjeszteni akarja. Bildt szerint az EPP nem engedheti meg, hogy ez a rákos daganat elnyomja az alapértékeit. A néppárt vezetőinek világossá kell tenniük, mit gondolnak a Fideszről. A további hallgatás jelentős kárt okozhat a pártnak.

A svéd politikus szerint az Orbán Viktorral szembeni fellépés régóta esedékes, annak ellenére, hogy az európai populisták azt fogják mondani: Magyarországot diszkrimináció éri. A magyar kormányfő idei nagy nyári beszédében azt mondta, a politika fontos összetevője, hogy ne veszítsük el az iránytűnket. Bildt szerint ő már elvesztette az övét, az EPP-nek nem kellene elvesztenie a sajátjait.

El sem hangzott?
Anna Maria Corazza Bildt vádaskodásainak hitelességéről mindent elmond, hogy az a mondat, amelyre cikkét alapozza, el sem hangzott Orbán Viktortól - reagált Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint Orbán arról beszélt, hogy erős Európához erős nemzetállamokra van szükség. Hangsúlyozta: Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához, így jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén, és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához. Havasi noha az Európai Néppárt (EPP) vezetői követtek el hibákat "a mi rovásunkra", a Fidesz kitart a pártcsalád és Helmut Kohl eszméi mellett, "dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot: újítsuk meg az Európai Néppártot, és segítsünk abban, hogy visszataláljon kereszténydemokrata gyökereihez" - számolt be az MTI.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2018.08.04 07:00

Ez a picsa természetesen nem vezetöje a néppártnak, ahogy a napi.hu hazudja. Igazából egy nímand, aki a férje révén lett valaki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2018.08.04 06:58

@Czirok_a_gasztroblogger: nem aranyom, nálunk a hülyeségetek dönt történelmi rekordot.... a bűnözés abszolút nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2018.08.04 06:57

@Czirok_a_gasztroblogger: pont ezt használták a nácik a zsidókra...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.08.03 15:41

Svédországban történelmi rekordon áll a bűnözés.

Ja, nálunk is.

De Svédországban wellness-börtönökben gyúrhatják ki magukat a bűnözők, az adófizetők pénzén, mielőtt ismét ráeresztik őket a társadalomra.

Ja, nálunk is...

De Svédországban a liberális szájkosár miatt nem lehet kimondani, hogy a bűnözők 90%-a migráns.

Ja, nálunk meg ugyanezért, hogy cigány.

Nem csodálom tehát, hogy a svéd ringyó habzó szájjal mutogat másokra, ahelyett hogy a saját portáján söprögetne.

Ja, pont mint Orbán...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.08.03 14:52

@atombandi: Ne fárasszál már. Hol rohangál Orbán baltával és belerúg mindenkibe?
Az Unió által kidolgozott migrációs válságot kezelő javaslatok a kvótákban merülnek ki. Először fix kvóta aztán állandó elosztási mechanizmus. Röhejes az egész. Persze ugye "csak" a menekültkérelmek elbírálásáról lenne szó. Hány kérelmet adtak be Magyarországon a migránsok és mennyit sikerült elbírálnunk a 2015-ös határzár előtt? Elmondom: a beadott kérelmek 5%-át sem bíráltuk el. Miért? Mert a migránsok leléptek, elérhetetlenné váltak, elhagyták rögtön az országot azután, hogy kapcsolatba léptek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal.
Viszont jött a határzár, amelyet az Európai Bizottság és úgy a teljes Unió azonnal bírált. Az eredményei magáért beszélnek. Ma már nem bírálják és ha Orbán elég kitartó még fizetni is fognak érte. Jössz a jelenlegi olasz politikával :-) Frankó! Ez is Orbán ötlete megsúgom.
Itt egy gyöngyszem 2015-ből:
"Az illegális határátlépés nem bűncselekmény, legfeljebb szabálysértés. 1990 óta ugyanis csak az a határátlépés számít bűncselekménynek, amit fegyveresen követnek el. A papírok nélkül, zöldhatáron át érkező menedékkérőknek joguk van előterjeszteni a kérelmüket. Mindaddig szankcionálni sem lehet, amíg nem válik véglegessé, hogy nem jogosultak a védelemre." Magyar Helsinki Bizottság
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html