Ismét a külföldi média célkeresztjében az Orbán-kormány

Az Orbán-kormány ismét elérte a külföldi sajtó ingerküszöbét, ezúttal a felhatalmazási törvényről tudósítanak a hírügynökségek bőven említve a határidő nélküli vészhelyzeti kormányzást érő bírálatokat, és kifogásolva a kevés vírustesztelést.
Komócsin Sándor, 2020. március 23. hétfő, 11:55
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A világ legnagyobb hírügynökségei közül a Bloomberg és a Reuters is beszámol arról, hogy az Orbán-kormány határidő megjelölése nélkül kér felhatalmazást a vészhelyzeti kormányzásra. A brit Guardian hosszú cikket közül a témában, azzal a felütéssel, hogy a kormány szerint ez a szükséges válasz a koronavírus-járványra, míg a bírálók szerint a határidő nélküli felhatalmazás utat nyit a hatalommal való visszaélés előtt.

Egy demokráciában semmire sem lehet lehet korlátlan felhatalmazást adni a kormánynak, ám a törvényjavaslat éppen ezt teszi - idézi a Guardian Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét. A Reuters emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány 2015-ben, amikor több száz ezer menekült haladt át Magyarországon, bevándorlási vészhelyzetet hirdetett, amelyet azóta is időről időre meghosszabbít, pedig évek óta összehasonlíthatatlanul kevesebben érkeznek a határra.

Rémhírterjesztés

A Bloomberg és a Guardian is elhívja a figyelmet arra, hogy a felhatalmazási törvény börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akikről úgy találják, hogy rémhíreket terjesztettek, illetve az információjukkal akadályozzák a kormány biztonsági intézkedéseinek végrehajtását. Ez kiütötte a biztosítékot a független újságíróknál, akiket a kormány és a hozzá hű média is gyakran vádol hamis hírek terjesztésével. A cikk idézi Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárt, akit Orbán Viktor szóvivőjeként említ.

Kovács szerint a határidő hiányát az indokolja, hogy a parlamenti képviselők közül idővel túlságosan sokan megbetegedhetnek ahhoz, hogy a törvényhozás el tudja végezni a munkáját. A szabad médiára fenyegető veszélyt elfogultnak és túlzónak tartja. Ugyanakkor a Guardian szerint az idegességet részben az indokolja, hogy az Orbán-kormány kritikusai szerint az elmúlt évtizedben lemorzsolta a demokratikus normarendszert, illetve a jog uralmát.

Kusza védekezés

A brit sajtóorgánum megjegyzi, hogy Magyarországon vasárnapig jóval kevesebb igazolt koronavírus-fertőzést találtak, mint a szomszédos Ausztriában vagy más nyugat-európai országokban, aminek részben az lehet az oka, hogy a magyar hatóságok jóval kevesebb vírustesztet végeznek. A tízmilliós országban 4000-ret végeztek el a hét végéig. A külföldi lap cikke szerint megkérdőjelezhető az országban bevezetett korlátozások hatékonysága, mert a védekezés egyenetlen.

Idézik az Index tudósítását arról, hogy a koronavírus-fertőzés tüneteivel jelentkező betegeket az egyik kórházban egymáshoz közel ültették le, nem tudták fertőtleníteni a kezüket és ugyanazzal a tollal kellett aláírniuk az eléjük tolt kérdőívet. Hasonló gondokról érkeztek hírek a budapesti repülőtérről, ahol 60 külföldinek, akik közül nem mindenkinek volt szájmaszkja, szűk helyen kellett várakoznia, és miután beengedték őket az országba, nem kérték fel őket önkéntes karanténra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.03.25 13:20

@Zsoful: Minek is tesztelni a nyilvánvalóan beteget...

Minek is tesztelni a lehetséges vírushordozót, főleg a tünetmentest...

Végül is így lehet a TB-rendszert egyensúlyba hozni.
De akkor miért nem nevezik nevén a helyzetet és a tetteket a gerinctelen fidesznyik orbánia és Ön?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.03.25 13:15

@LenovoR61: "mi a kurva anyjukért a maguk dolgával foglalkoznak"

Jó, hogy elismeri, hogy a dolgukat teszik...

Bár a közszennycsatorna médiák is tennék...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.03.24 21:49

Már azt hittem Kamu Geri korlátlan hatalommal bíro fasiszta diktátorról írnak aki rendeletileg kormanyoz
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.24 20:46

@OV: Orsóst Soros ültette a nyakunkba, Móricka. Tehát sorosköcsögként miért nem tapsolsz neki?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.03.24 20:14

Kedves Csba7272!
Köszönöm (immár) mértékletes viszontválaszát!
Ugyanakkor nézzük a kérdést a POLITIKATUDOMÁNY logikájából levezetve: Mint tudja, Orbán több ízben (Kötcse, Tusványos) kinyilvánította, hogy ő IL-liberalizmust épít(=és nekünk "keresztény," magyaroknak szintén ezt kell építenünk immár), amely megfogalmazásában maga Orbán is elismerte, hogy ez "MÁS" demokrácia, egyfajta IRÁNYÍTOTT demokrácia felfogás, majd a nemzetközi bírálatok után ezt próbálta enyhíteni, és bevezette 2019-ben a KERESZTÉNY SZABADSÁG politika felfogását.
Mit tudunk POLITIKATUDOMÁNYILAG: maga az Il-liberalizmus valóban a klasszikus felvilágosodás korában bevezetett demokrácia felfogáshoz illetve a BIBOI versengő sok színű demokrácia felfogáshoz KÉPEST egyfajta KORLÁTOZÓ más szóval IRÁNYÍTOTT demokrácia felfogást jelent, ahol az egyszemélyi hatalom KIVÁLTJA a FÉKEK-és EGYENSÚLYOK rendszerét!
Mint tudja maga Orbán nyilatkozta azt(=kvázi nem rejtette véka alá), hogy a PARLAMENTALIZMUS nem sokat jelent számára, tehát a képviseleti demokráciát nem tartja sokra(=ezt váltotta fel az egyéni képviselői indítvány, mely a demokratikus ÉRDEKEGYZTETÉST direktbe kiiktatta)!
Ebből LOGIKAILAG levezetve mindenkinek(=tehát nekünk szavazó-felelős állampolgároknak) is be kell kapcsolnia AUTOMATIKUSAN a vészcsengő: hisz az IL-liberalizmus ÖNMAGÁBAN, POLITIKAI TERMÉSZETRAJZÁBAN magában hordozza a rendkívüli-KORLÁTLAN hatalommal való visszaélés veszélyét!
Tehát kedves Csaba7272 el kellene dönteni, hogy AKKOR MIT IS ÉPÍTSENEK a Fidesz szavazók: mert vagy Il-liberalizmust építenek és jónak tartják a fékek-és egyensúlyok kiiktatását, de akkor gondoljuk tovább ennek hatalmi visszaélési módozatait is...mert a kettő együtt nem megy: hogy jé Orbán IRÁNYÍTOTT demokráciát akar építeni velünk, ugyanakkor elhisszük a Fidesz politikusainak, hogy nincs itt semmi látnivaló kérem, oszt jó napot!
MINIMUM annyi kötelességünk legyen már, hogy az a bizonyos vészcsengő bekapcsol, ha már építjük vagy építeni kötelességünk az il-liberalizmust!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html