Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke azt szeretné, ha a bevándorlásellenes politikai erők kerülnének többségbe az európai intézményekben, köztük az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban - emelte ki a kormányfő csütörtöki maratoni sajtótájékoztatójából az AP, amelynek tudósítását sok sajtóorgánum átvette. A Guardian önálló tudósításának is ez a fő témája, kiegészítve azzal, hogy Orbán Viktor üdvözölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter és a lengyel kormány között alakuló kapcsolatot. Erről a lengyel sajtó is beszámolt.

Az európai parlamenti választásokról beszélve a magyar miniszterelnök azt jósolta, hogy a jövőben két európai civilizáció lesz: egy iszlám-keresztény keverék és egy tisztán keresztény Kelet-Közép-Európában - folytatódik az AP összefoglalója. A következő 15-20 év legfontosabb kérdésének tartja a migrációt, ennek alakulásától függ Európa és ezen belül Magyarország sorsa. Ehhez kapcsolódik a miniszterelnöknek az a megjegyzése - amelyet a Reuters emelt ki -, miszerint a német vezetés nem tiszteli, hogy a magyarok nem akarnak bevándorlók országa lenni.

Mi a következmény?

A Financial Times (FT) továbbmegy a tudósításnál. Azzal kezdi beszámolóját, hogy Orbán Viktor az új lengyel-olasz euroszkeptikus szövetség támogatásával, illetve azzal a kijelentéssel, hogy a bevándorlásellenes politikusoknak kellene átvenniük az irányítást minden egyes európai intézményben, hatalmas kockázatot vállalt. Emiatt ugyanis szembe kerülhet mérsékelt jobb-közép szövetségeseivel Európában.

A magyar kormánypárt, a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja, amivel az európai parlament legnagyobb frakciójában foglalhat helyet Angela Merkel CDU-ja mellett - emlékeztet az FT. Ugyanakkor az "illiberális demokráciával" kapcsolatos víziója, kőkemény migrációellenes fellépése és ismétlődő ütközései Brüsszellel szembe fordították az EPP fővonalába tartozó politikai erőkkel. Igaz ugyanakkor, hogy vannak támogatói is ennek a politikának a konzervatívok körében.

Eltérő víziók

Az FT idézi Orbán Viktor megjegyzését, miszerint Magyarország büszke lehet arra, hogy elsőként bizonyította: meg lehet állítani a bevándorlást a szárazföldön. Szerinte Salvini volt az első európai politikus, aki azt mondta: meg fogjuk fékezni a tengeren át folytatódó migrációt. Ezzel a magyar miniszterelnök szemében hőssé emelkedett. A brit üzleti lap ezt követően kiemeli, hogy Orbán Viktor ellenfelének tekinti Emmanuel Macron francia államfőt, akit a bevándorlás támogató politikai erők vezetőjének tart.

Az európai pártrendszerben a jobb-bal felosztást immáron felülmúlja az, melyik politikai erő támogatja, illetve ellenzi a bevándorlást - emelt ki egy további megjegyzést a sajtótájékoztatóból az FT. A legnagyobb kérdés Európában, hogyan maradhatnak az itt élők egységesek annak ellenére, hogy mélyen eltérő nézeteik vannak a jövőről.

Orbán Viktor vállrándítással intézte el azokat a tiltakozásokat, amelyek az elmúlt hetekben kezdődtek az új munkaügyi szabályozással kapcsolatban, amely lehetővé teszi, hogy 400 órát túlóráztassák az embereket - vett át egy belpolitikai témát a kormányinfóból a brit lap. A miniszterelnök szerint az új rendszer megkönnyíti a kkv-knak az alkalmazottaik rugalmasabb foglalkoztatását, ám ettől még az alacsony munkanélküliség miatt az utóbbiak vannak fölényben a munkaerőpiacon. Bírálói nem így látják a törvényt - jegyzi meg az FT.