Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Emmanuel Macron francia államfő nem szeretné, ha Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje lenne az unió legfőbb végrehajtó szervezetének vezetője - indítja cikkét a Financial Times (FT). Az anyag címéből kiderült, hogy a Párizs és Berlin az európai parlamenti választás éjszakáján elkezdett manőverezni az unió legfelesőbb vezetői posztjainak elosztása körül.

A legnagyobb csata Manfred Weber körül alakulhat ki, mivel az EPP maradt az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládja, de sok mandátumot vesztett, így nem csupán a Szocialisták & Demokraták (S&D) szövetségére van szüksége akarata érvényesítéséhez, hanem a más centrista politikai erők, leginkább a liberális ALDE hozzájárulására is. És a francia elnök En Marche pártja - amely egyébként 20 képviselőt küld az EP-be - az utóbbival készül szövetkezni.

Eldördült a startpisztoly

Macron azzal indított az EP-választás másnapján, hogy kijelentette: olyan vezetőt kell választani az Európai Bizottság élére, aki képes összehozni a pártmegosztottságokon átívelő többségi álláspontokat. Ez világos célzás volt arra, hogy az egy pártcsalád támogatását élvező Webert nem tartja erre alkalmasnak. Pártja második embere, Pascal Canfin - látva az EPP jelentős mandátumvesztését - még választás napján élesebben fogalmazott: Webert teljesen diszkvalifikálta ez az eredmény.

Macron meghívta hétfőn este vacsorára Pedor Sánchez, spanyol miniszterelnököt, akinek Szocialista Pártja küldi a legtöbb képviselő az új parlament S&D frakciójába. (Ennek oka egyébként a német SPD jelentős szavazatvesztése 2014-hez képest.) Rajta kívül még számos további vezetőtársával találkozik a keddi ebéden, amely az azt követő európai uniós csúcstalálkozó előtt lesz. Tárgyal a v4-ekkel is, ami

azt jelenti, hogy Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével is konzultál.

Királycsináló

Az ALDE királycsinálónak tartja magát, miután elesett az EPP-S&D többség, nem osztja Weber véleményét, miszerint a parlament legnagyobb pártcsaládjának jelöltje legyen az EP európai bizottsági elnökjelöltje. Macron pártja és az ALDE közlemény adott ki, amely szerint a demokratikusan választott képviselőinek nyílt vitában kell dönteniük a jelölésről.

Ezzel egyidejűleg akcióba lendültek Weber támogatói is: Annegret Kramp-Karrenbauer, az EPP legnagyobb pártja, a német CDU elnöke kiállt az egyébként a CDU társpártjához, a CSU-hoz tartozó politikus mellett. Elismételte, hogy pártcsaládjának Weber a jelöltje az Európai Bizottság élére, majd hozzátette ehhez, hogy tartani kívánják magukat a jelöléshez. Angela Merkel kancellár azonban nem szólalt meg ez ügyben az EP-választások eredményének ismertté válása óta.

Macron már a szavazás éjszkáján felhívta német kollégáját, és bizonyára jelezte neki, hogy nem szeretné Webert látni a legfontosabb uniós vezetői poszton. Persze a kibontakozó vitában vannak még ütős elosztandó posztok, amelyeket "cserében felajánlhat". Leginkább az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöki tisztsége és az Európai Központi Bank elnökének posztja tartozhat azok közé a vezetői státuszok közé, amelyekre elfogadhatja Berlin jelöltjét. Ugyanis Donald Tusk és Mario Dragi széke is megüresedik hamarosan.