Orbán Viktorral is egyeztet Macron - elindult a nagy alkudozás

Elindult a kőkemény alkudozás arról, ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke. Emmanuel Macron francia államfő már az európai parlamenti választás éjszakáján elkezdett telefonálni ez ügyben, vacsoravendéget fogad és együtt ebédel számos kollégájával.
Komócsin Sándor, 2019. május 27. hétfő, 18:43
Fotó: AFP

Emmanuel Macron francia államfő nem szeretné, ha Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje lenne az unió legfőbb végrehajtó szervezetének vezetője - indítja cikkét a Financial Times (FT). Az anyag címéből kiderült, hogy a Párizs és Berlin az európai parlamenti választás éjszakáján elkezdett manőverezni az unió legfelesőbb vezetői posztjainak elosztása körül.

A legnagyobb csata Manfred Weber körül alakulhat ki, mivel az EPP maradt az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládja, de sok mandátumot vesztett, így nem csupán a Szocialisták & Demokraták (S&D) szövetségére van szüksége akarata érvényesítéséhez, hanem a más centrista politikai erők, leginkább a liberális ALDE hozzájárulására is. És a francia elnök En Marche pártja - amely egyébként 20 képviselőt küld az EP-be - az utóbbival készül szövetkezni.

Eldördült a startpisztoly

Macron azzal indított az EP-választás másnapján, hogy kijelentette: olyan vezetőt kell választani az Európai Bizottság élére, aki képes összehozni a pártmegosztottságokon átívelő többségi álláspontokat. Ez világos célzás volt arra, hogy az egy pártcsalád támogatását élvező Webert nem tartja erre alkalmasnak. Pártja második embere, Pascal Canfin - látva az EPP jelentős mandátumvesztését - még választás napján élesebben fogalmazott: Webert teljesen diszkvalifikálta ez az eredmény.

Macron meghívta hétfőn este vacsorára Pedor Sánchez, spanyol miniszterelnököt, akinek Szocialista Pártja küldi a legtöbb képviselő az új parlament S&D frakciójába. (Ennek oka egyébként a német SPD jelentős szavazatvesztése 2014-hez képest.) Rajta kívül még számos további vezetőtársával találkozik a keddi ebéden, amely az azt követő európai uniós csúcstalálkozó előtt lesz. Tárgyal a v4-ekkel is, ami

azt jelenti, hogy Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével is konzultál.

Királycsináló

Az ALDE királycsinálónak tartja magát, miután elesett az EPP-S&D többség, nem osztja Weber véleményét, miszerint a parlament legnagyobb pártcsaládjának jelöltje legyen az EP európai bizottsági elnökjelöltje. Macron pártja és az ALDE közlemény adott ki, amely szerint a demokratikusan választott képviselőinek nyílt vitában kell dönteniük a jelölésről.

Ezzel egyidejűleg akcióba lendültek Weber támogatói is: Annegret Kramp-Karrenbauer, az EPP legnagyobb pártja, a német CDU elnöke kiállt az egyébként a CDU társpártjához, a CSU-hoz tartozó politikus mellett. Elismételte, hogy pártcsaládjának Weber a jelöltje az Európai Bizottság élére, majd hozzátette ehhez, hogy tartani kívánják magukat a jelöléshez. Angela Merkel kancellár azonban nem szólalt meg ez ügyben az EP-választások eredményének ismertté válása óta.

Macron már a szavazás éjszkáján felhívta német kollégáját, és bizonyára jelezte neki, hogy nem szeretné Webert látni a legfontosabb uniós vezetői poszton. Persze a kibontakozó vitában vannak még ütős elosztandó posztok, amelyeket "cserében felajánlhat". Leginkább az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöki tisztsége és az Európai Központi Bank elnökének posztja tartozhat azok közé a vezetői státuszok közé, amelyekre elfogadhatja Berlin jelöltjét. Ugyanis Donald Tusk és Mario Dragi széke is megüresedik hamarosan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.05.29 06:56

@krix6:
Ez nagyon jó ötlet!
Kb addig tartana a viszonylagos jólét Magyarországon. A Fidesz is ennek belengetéséig maradna hatalmon. Nagyjából lehet tudni, hogy a fideszfanok többsége is EU-párti, mert azért vannak akik nem tekinti vallásnak a Fideszt és istennek Orbán Viktort. Dőltek már le bálványok!
Csak szólok, nem azért támadja a Fidesz "brüsszelt" mert annyira nem szereti, hanem mert ezzel a maszlaggal etet benneteket.
Valójában a Fidesz és a klientúrája a legnagyobb haszonélvezője és a leginkább függ tőle.
A rossz hírem az, hogy Oroszország mérhetetlen barátsága is addig fog tartani, mert utána már értéktelenek leszünk a számára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.05.29 01:28

@krix6:
Lepjel. A szovjetunio keletre van, indulhatsz is.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.05.28 23:36

@atombandi:
Ki kell lépni a zúnióból mielőtt magával ránt minket is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.05.28 21:33

@Borisz1106:
Mit nem ertesz azon, hogy az epp+sd+alde bagazs fogja kormanyozni europat, es senkinek nem hianyzik hozza a fidesz szavazata? A fidesznek nemcsak europaban veszett el az erdekervenyesito ereje, hanem a sajat partcsaladjaban is, hiszen mar mindenki azt akarja, hogy tavozzon onnan. Vigye el az osszes kepviselojet, nincs szukseg rajuk. Bocsanat szenatorait.

MAr a neppartnak is egy kolonc volt a fidesz, hiszen a folyamatos migarnssoros kampannyal allando tamadas alatt voltak, amit weberek mindig elsikaltak neki. De ez a kegyes allapot azonnal megszunt a valasztas napjan, amikor kiderult, hogy a fidesz 13 kepviseloje nem lesz kiralycsinalo. Helyette Macron lesz a kitralycsinalo. Az pedig ugy utalja a fideszt, ahogy kell. Bucsuzhatsz a nepparttol, bar te mar ugyis a szelsojobbot eltetted. Orban feltett mindent a pirosra, es fekete lett. Ennyit er az 52%-os gyozelme, a nagy semmit.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.05.28 20:25

@antitroll: EPP-ről írtam melynek tagja a Fidesz. Te meg a Fidesz érdekérvényesítő képességéről. De ne zavarodj teljesen össze. Igen az EPP gyengült, az EPP érdekérvényesítő ereje is gyengült, ennek oka elég nagy részben a britek szavazási kötelezettsége is (minden más frakciót erősítenek de a néppártot nem). A Fidesz, mint erősödő tagpárt az EPP-ben nem gyengült hiszen a kevesebb taglétszámnál még növelni is tudta a képviselői számát.
A vágyálmaid vagy bekövetkeznek, vagy nem. Amiről Te beszélsz az az a pillanat amikor a Fidesz elhagyja a néppártot (önként). Tehát ez még a "ha" és a "lenne" kategória. Sajnálom, de itt tartunk. Majd visszatérünk rá ha az EPP tagja már nem lesz a Fidesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html