Emmanuel Macron francia államfő nem szeretné, ha Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai bizottsági elnökjelöltje lenne az unió legfőbb végrehajtó szervezetének vezetője - indítja cikkét a Financial Times (FT). Az anyag címéből kiderült, hogy a Párizs és Berlin az európai parlamenti választás éjszakáján elkezdett manőverezni az unió legfelesőbb vezetői posztjainak elosztása körül.

A legnagyobb csata Manfred Weber körül alakulhat ki, mivel az EPP maradt az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládja, de sok mandátumot vesztett, így nem csupán a Szocialisták & Demokraták (S&D) szövetségére van szüksége akarata érvényesítéséhez, hanem a más centrista politikai erők, leginkább a liberális ALDE hozzájárulására is. És a francia elnök En Marche pártja - amely egyébként 20 képviselőt küld az EP-be - az utóbbival készül szövetkezni.

Eldördült a startpisztoly

Macron azzal indított az EP-választás másnapján, hogy kijelentette: olyan vezetőt kell választani az Európai Bizottság élére, aki képes összehozni a pártmegosztottságokon átívelő többségi álláspontokat. Ez világos célzás volt arra, hogy az egy pártcsalád támogatását élvező Webert nem tartja erre alkalmasnak. Pártja második embere, Pascal Canfin - látva az EPP jelentős mandátumvesztését - még választás napján élesebben fogalmazott: Webert teljesen diszkvalifikálta ez az eredmény.

Macron meghívta hétfőn este vacsorára Pedor Sánchez, spanyol miniszterelnököt, akinek Szocialista Pártja küldi a legtöbb képviselő az új parlament S&D frakciójába. (Ennek oka egyébként a német SPD jelentős szavazatvesztése 2014-hez képest.) Rajta kívül még számos további vezetőtársával találkozik a keddi ebéden, amely az azt követő európai uniós csúcstalálkozó előtt lesz. Tárgyal a v4-ekkel is, ami

azt jelenti, hogy Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével is konzultál.

Királycsináló

Az ALDE királycsinálónak tartja magát, miután elesett az EPP-S&D többség, nem osztja Weber véleményét, miszerint a parlament legnagyobb pártcsaládjának jelöltje legyen az EP európai bizottsági elnökjelöltje. Macron pártja és az ALDE közlemény adott ki, amely szerint a demokratikusan választott képviselőinek nyílt vitában kell dönteniük a jelölésről.

Ezzel egyidejűleg akcióba lendültek Weber támogatói is: Annegret Kramp-Karrenbauer, az EPP legnagyobb pártja, a német CDU elnöke kiállt az egyébként a CDU társpártjához, a CSU-hoz tartozó politikus mellett. Elismételte, hogy pártcsaládjának Weber a jelöltje az Európai Bizottság élére, majd hozzátette ehhez, hogy tartani kívánják magukat a jelöléshez. Angela Merkel kancellár azonban nem szólalt meg ez ügyben az EP-választások eredményének ismertté válása óta.

Macron már a szavazás éjszkáján felhívta német kollégáját, és bizonyára jelezte neki, hogy nem szeretné Webert látni a legfontosabb uniós vezetői poszton. Persze a kibontakozó vitában vannak még ütős elosztandó posztok, amelyeket "cserében felajánlhat". Leginkább az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöki tisztsége és az Európai Központi Bank elnökének posztja tartozhat azok közé a vezetői státuszok közé, amelyekre elfogadhatja Berlin jelöltjét. Ugyanis Donald Tusk és Mario Dragi széke is megüresedik hamarosan.