Orbán megirigyelheti Orban álmát

Ludovic Orban megirigyelhette a Fidesz egyik korábbi kampányszlogenjét, amely úgy szólt, hogy Merjünk nagyot álmodni! Ő nem kispályázik: van egy ötéves terve.
Barabás Júlia, 2020. június 12. péntek, 06:41
Fotó: AFP

A kormány célkitűzése az, hogy a következő két évben elindítsa az ország gazdasági fejlődéséhez szükséges projektek többségét - idézte a Maszol Ludovic Orban román miniszterelnököt. "Nem rejtegetem azt sem, hogy az én célkitűzésem az, hogy öt éven belül Romániában az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) meghaladja az európai átlagot."

A gazdasági növekedést és a jövedelmek növelését nem a fogyasztás erőltetésével képzelik el, hanem ennél szilárdabb alapokra szeretnék építeni a bővülést. A kormány jelenleg a gazdaság újraindítását célzó projekten dolgozik, amelynek egyik fontos tartópillérét a közberuházások támogatása jelenti, függetlenül attól, hogy szállítási infrastruktúráról, energetikai iparról, egészségügyről vagy távközlésről van-e szó.

A közúti és vasúti szállítási infrastruktúra terén megközelítőleg 40 milliárd eurós beruházásokat terveznek. A légi közlekedés és a folyami - dunai - közlekedés infrastruktúráját szintén fejleszteni akarja a kormány, akárcsak a konstancai kikötőt, amely reményeik szerint Európa egyik kapuja lehet a tengeri közlekedésben. Az energiaszektor szintén sok befektetésre számíthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK