Jogállamisági feltétel: hónapok alatt meglehet az európai bírósági döntés Jourova szerint

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki magyar és lengyel miniszterelnök nagy győzelemként értékelték Brüsszelben a csütörtöki uniós csúcson született döntést az EU költségvetéséhez kapcsolt jogállamisági feltételeket illetően. Mindkét miniszterlnök jelezte, hogy élni fognak a jogukkal, hogy az Európai Bíróság elé vigyék az új mechanizmus kérdését. Ugyanakkor Vera Jourová az Európai Bizottság alelnöke ezzel kapcsolatban közölte: gyors eljárásra számít.
Szabó Zsuzsanna, 2020. december 11. péntek, 05:00
Fotó: Getty Images

Csütörtökön az Európai Tanács csúcsértekezleték az uniós kormány- és államfők elfogadták azt a német javaslatot a jogállamisági felétételek uniós pénzekhez kötéséről, amelyet a soros elnökséget betöltő német kormány szerdán kialkudott a magyar és a lengyel kormánnyal. Ennek folyományaként így megállapodás születhetett az unió következő hétéves költségvetéséről és a hozzá kapcsolódó, a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítő helyreállítási alapról is.

Bár a döntést mindenki (ismételten) győzelemként értékelte, a részletek ebben az esetben is a részletekben vannak elrejtve. Az első információk alapján az elfogadott szöveg megegyezik a németek által kidolgozott javaslattal, amit még szerdán szivárogtattak ki. Ez alapján azt lehet tudni, hogy lesz ugyan jogállamisági kritérium, de ahhoz kiegészítő útmutatók készülnek. A mechanizmus hatáskörét korlátozzák és lényegében csak az EU-s pénzeket érintő csalásokra, korrupcióra és összeférhetetlenségre lehet majd alkalmazni, vagyis a jogállamiság megsértésének a puszta megállapítása nem elegendő a mechanizmus elindításához. A mechanizmus pedig csak a 2021-től induló pénzügyi ciklustól lesz majd alklamazható.

Meg kell várni az Európai Bíróság döntését

A mechanizmust továbbá addig nem élesítik, amíg az Európai Bíróság ki nem mondja, hogy ez a rendelet összhangban van-e az EU-s joggal. Ehhez azonban az kell, hogy egy tagállam elindítsa az úgynevezett érvénytelenítési eljárást, amellyel  - ahogy az várható volt - Magyarország és Lengyelország élni is fog.

A döntés követően Lengyelország brüsszeli uniós képviseletén Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Magyarország élni fog azzal a jogával, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet az Európai Unió Bírósága elé viszi annak megállapítására, hogy összefér-e az uniós joggal - derült ki az MTI tudósításából.

A lengyel miniszterelnök megerősítette, Lengyelország követi Magyarországot a tekintetben, hogy az uniós bíróság véleményét kéri a mechanizmus európai szerződéssekkel való összeférhetőségét illetően. Közölte, hogy még nem döntötték el, hogy a keresetet külön, vagy együtt nyújtja-e be a két ország. "Jogunk van ehhez, így fogunk tenni" - tette hozzá Morawiecki.

Ezzel kapcsolatban többen megjegyezték, hogy ez a lehetőség a mechanizmus alkalmazását akár két évvel is eltolhatja, ami egyébként egy ilyen bírósági eljárás átlagos időtartama. Amennyiben viszont az eljárás gyorsítását kérné bármelyik fél - a felperes, aki ebben az esetben a Bírósághoz forduló tagállam, vagy az alperes, aki pedig az Európai Parlament és a Tanács -, akkor az eljárás akár 4-6 hónapra is rövidülhet. A gyorsított eljárás elrendelésére azonban elvileg csak nyomós okból kerülhet sor, például olyan esetben, ha a késlekedés helyrehozhatatlan kárral, vagy súlyos érdeksérelem bekövetkezésével fenyeget.

Gyorsított eljárás lesz?

A Politico tudósítása szerint az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová a döntést követően azt mondta, nem számít nagy késlekedésre abban az esetben, ha Magyarország vagy Lengyelország úgy dönt, hogy az uniós bíróság elé viszik a mechanizmust (amire egyébként a két tagállamnak a jogszabály kihirdetésétől számítva 2 hónap áll rendelkezésére).

"Megértem, hogy egyes tagállamok teljes jogi bizonyosságot akarnak szerezni az Európai Bíróságtól ilyen fontos ügyben. Ehhez joguk van" - fogalmazott a Bizottság igazságügyért felelő alelnöke a Politicónak e-mailben küldött közleményében. Ugyanakkor hozzátette azt is: arra számít, hogy az eljárás gyorsan lezajlik. Véleménye szerint itt sokkal inkább hónapokról, mintsem évekről beszélhetünk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2020.12.12 20:48

@a nagy hohoohooo: Kedves horgász!
Kicsit le vagy maradva( kb egy hónappal) , mivel amit te idemásoltál az egy tervezet volt.
Az eredeti Európai Bizottság által elfogadott dokumentumban szó sem volt jogállami mechanizmusról, ezt az Európai Parlament baloldali, liberális és zöld frakciója szuszakolta bele, és emiatt vétózott Orbán.
Merkel által kialkudott verzióban már szó sincs arról, ami az EP szeretett volna elérni. Ezek után horgász barátom, nézz másik zsákmány után, mivel most a hsl fogta ki a horgászt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.12.12 20:26

@a nagy hohoohooo: Ki akarsz oktatni EU-s törvényekből egy közel 16 éve Európai Alkotmánnyal foglalkozó jogászt? Oké! Rendben! Láss hozzá! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.12.12 15:38

Szóval , akkor , hogy is van???
Az Unióban mi kisebbségek vagyunk!!! És akkor mi van a kisebbségi jogainkkal ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2020.12.12 14:22

@oligomer: Segítek mert látom eltévedtél a fejedbe idomított NER sötétben hehee..
Már léteznek uniós eszközök a jogállamiság védelmére

A jogállamiság védelmére már eddig is létezett uniós mechanizmus. A Bizottság szeptember 30-án ismertette éves jogállamisági jelentését, amely a jogállamiság helyzetére vonatkozó pozitív és negatív fejleményeket tartalmazza tagállamonkénti bontásban. A jogállamiság helyzetét Romániában és Bulgáriában 2007-es csatlakozásuk óta figyelemmel kíséri.
Ha a Bizottság úgy véli, hogy egy tagállam megsérti az uniós jogszabályokat, kötelezettségszegési eljárást indíthat, amely az Európai Bíróság által meghatározott pénzügyi szankciókhoz vezethetnek. Egy másik eljárás pedig az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke értelmében lehetővé teszi a Tanács számára, hogy ajánlásokat tegyen, vagy egyhangú döntéssel határozzon egy tagállam elleni szankciókról, ideértve akár a tagságának felfüggesztését is.


Új eszközök a jogállamiság megsértése ellen

Sok EP-képviselő szerint a jelenleg rendelkezésre álló eszközök nem hatékonyak. Habár jelenleg is folyamatban vannak a 7. cikkben meghatározottak szerint a meghallgatások a Tanácsban Magyarország és Lengyelország helyzetéről, a Parlament januárban rámutatott, hogy a két tagállam esetében nem történt előrelépés a kritizált kérdések kezelésében.
November 5-én előzetes megállapodás született. A Parlament kéréseinek széles körét figyelembe vették, biztosították például, hogy a jogszabály ne csak a korrupció és csalás eseteire vonatkozzon, hanem olyan alapvető értékek megsértésére is kiterjedjen, mint a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok, köztük a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása.
https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/eu-affairs/20201001STO88311/jogallamisag-uj-mechanizmus-az-eu-s-penzek-es-ertekek-vedelmeert
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

egyvilag, 2020.12.11 20:19

A EU-s jogállamisági vita lényeglátó elemzése:

https://egyvilag.hu/index.shtml#movseu

Azóta történt már a "kompromiusszum" - és elég jól bejött az írás jóslata.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html