Közzétette a Politico az Európa sorsát leginkább meghatározó emberek listáját - írja a hvg.hu. A lap három csoportba osztotta azokat, akik szerintük 2020-ban a legnagyobb hatással lesznek a kontinens életére: cselekvőkre, zavarkeltőkre és álmodozókra.

Orbán Viktor az álmodozók listáján lett a második helyezett, a kormányzati retorika által lesajnált Greta Thunberg (akit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy szeptember közepi kormányszóvivői tájékoztatón egy "16 éves beteg kisgyerekként" aposztrofált) után. A lap indoklása szerint az "illiberális demokrácia", a "keresztény Európa" védelme vagy épp a "Stop Soros" szlogen mind-mind ugyanazt jelentik: Orbán mestere annak, hogy nagyon egyszerű üzenetekkel tartsa fent maga körül a figyelmet. Az egyszerű nacionalizmus helyett már úgy mutatja be a politikáját, mint az EU állítólagos nemzetek fölöttiségének ellenpontját - írja a Politico.

A cselekvők listáján az első helyezett Margrethe Vestager lett, aki eddig az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa volt, decembertől viszont a testület digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke. Második helyen Christine Lagarde, az IMF korábbi ügyvezető igazgatója, illetve az Európai Központi Bank frissen megválasztott elnöke szerepel, a harmadik helyen pedig Vlagyimir Putyin orosz elnököt találjuk.

A zavarkeltők között az első Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök (aki mellesleg a cselekvők listáján a 4. helyen áll) főtanácsadója, akit egy német zöldek mainstreamjének képviselője, Robert Habeck, valamint David Marcus Facebook-igazgató követi, aki a Facebook kriptovalutája, a Libra kezdeményezésének egyik vezéralakja.

Orbán Viktor már 2016-ban is felkerült a listára, 2017-ben viszont már Soros Györgyöt is a kontinens legfontosabb emberei között említették. 2018-ban aztán Simicska Lajost szerepeltették egyetlen magyarként, 2019 meghatározó személyiségei között pedig Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke kapott helyet - emlékeztet a hvg.hu.