Energetikai együttműködésekről tárgyalhat két hét múlva esedékes moszkvai találkozóján Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - írja az orosz állami pénzből működő RT.

A portál cikkében felemlegeti, hogy a magyar kormány az Északi Áramlat 2 gázvezeték erős kritikusa. A tranzitút Németországot köti össze Oroszországgal, amelyre a budapesti vezetés gyakran mutogat, mondván az Európai Unió kettős mércét alkalmaz. A magyar kormány ugyanis kifogásolja, hogy míg a Déli Áramlat vezeték megépítését az EU blokkolta, mondván, az túlságosan az orosz ellátástól függővé teszi Kelet-Európát, addig Nyugat-Európának engedélyezte, hogy Moszkvával üzleteljen.

Azt az RT nem egyértelműsíti, hogy pontosan milyen energetikai témáról tárgyalhatnak, azonban sokat mond az Északi Áramlat említése, valamint az, hogy múlt héten kiderült, újra napirendre került a Déli Áramlat vezeték. Az eredeti tervekkel szemben nem csatlakozna az osztrák hálózatra, hanem Magyarországon lenne a végpontja és a Török Áramlatból származó gázzal látná el a Balkánt és hazánkat. (A tervekkel részletesen foglalkozott a Napi.hu ebben a cikkben.)

Viszont a hírben utalnak a szeptemberi Orbán-Putyin találkozó egy másik programpontjára: állítólag a 2017-es budapesti cselgáncs-világbajnokságon az orosz elnök - aki maga is szenvedélyes judós - ígéretet tett a magyar kormányfőnek, hogy tart neki egy saját küzdősportórát. Ha ez megvalósulna, úgy az orosz vezető szó szerint két vállra fektethetné magyar kollégáját.

A fotó forrása: Yuri Kadobnov/AFP/POOL.