Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormányfő egyre autoritáriusabb belpolitikai irányvonala megosztja az Fideszt is magában foglaló Európai Néppártot (EPP) mindössze nyolc hónappal az európai parlamenti választások előtt - vezeti fel a nemzetközi sajtó hasonló tartalmú cikkeinek hosszú sorába illeszkedő beszámolóját a Financial Times (FT). Az EPP az Európai Parlament (EP) legbefolyásosabb politikai ereje, ami felbecsülhetetlen értékkel bír Orbán Viktor számára, mióta pártja 2000-ben csatlakozott ehhez a klubhoz.

Ma már azonban nem minden jobb-közép szövetségese örül annak, hogy egy platformon osztozik a magyar vezetővel - folytatódik az FT beharangozója Orbán Viktor keddi európai parlamenti fellépése előtt. Az EPP megosztott abban a kérdésben, mit kezdjenek vele - mondta egy uniós tisztviselő a gazdasági lapnak. Sokan elértek tűréshatárukhoz, miután évek óta hiába jelzik a budapesti vezetésnek, hogy nem kellene autoritárius módszerekkel irányítaniuk országukat. A magyar fél visszautasítja a vádakat.

Hagyományos szövetségesek

Az EP szerdán arról szavaz, hogy kezdeményezze-e a magyar kormánnyal szemben az unió 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását a jog uralmának rendszerszintű lebontása miatt, amelynek végén elvehetik Magyarország EU-s szavazati jogát. A szakértők Lengyelország példája alapján egyetértenek abban, hogy az EU-tagállamok vezetői vonakodnak ettől a drasztikus lépéstől. (Lengyelország ellen az Európai Bizottság az igazságügyi reform miatt indított eljárást, amely az uniós álláspont szerint felszámolná az igazságszolgáltatás és a törvényhozás szétválasztását.)

Az EPP északi és benelux országokból érkezett pártjai az élharcosai a Fidesz kipenderítésének, ám fontosabb ennél, hogy immáron Magyarország hagyományos szövetségeseinél, Németországban és Ausztriában is egyre erősebb azok hangja, akik szerint a budapesti kormány túllépett egy határt. Az FT más sajtóorgánumokhoz hasonlóan kiemeli Manfred Weber EPP-frakcióvezető szerepét.

Mehet melegebb égtájra...

Weber a pártcsalád jelöltje kíván lenni az Európai Bizottság elnöki posztjára a jövő évi választáson, ám - ahogy az üzleti lap fogalmaz - Orbán Viktor különcködése teherként nehezedhet a kampányára. Szeptember elején telefonon beszéltek egymással. Weber kérte magyar politikus kollégáját, hogy vegyen vissza "Stop Brüsszel" kampányából, ha nem teszi, azt kockáztatja, hogy ezúttal visszautasítják a védekezését.

Nem fogunk neki segíteni, ha nem segít nekünk - mondta az FT-nek egy bennfentes. Ha eljön Strasbourgba és botrányt kavar Brüsszel és az EP ostorozásával, akkor elküldik melegebb égtájakra, el fogja veszíteni összes szövetségesét. Ez is mutatja, hogy a vita hangneme jelezni fogja, meddig ment el a magyar miniszterelnök az EPP tűrőképességének tesztelésében. Ugyanakkor, ha át is lépni a határt, akkor is komoly erőfeszítést igényel a pártcsalád tagjaitól, hogy megszabaduljanak tőle.

...vagy egy másik pártcsaládba

További lehetőség, hogy a Fidesz lép, mielőtt kiléptetnék. Egy vezető uniós diplomata szerint Orbán Viktor azt mondta a visegrádi csoport vezetőinek, hogy, hogy a jövő májusi EP-választások eredményétől függően a magyar kormánypárt megfontolja a csatlakozást az EP euroszkeptikus politikai csoportjához. Bonyolítja a helyzetet, hogy egy EPP-s tisztviselő szerint nem akarnak mártírt csinálni Orbán Viktorból, mert azzal a kezére játszanának.

A fotó forrása: Shutterstock