Lényegében teljes behódolást vár az élesen radikális Szolidáris Lengyelország párt parlamenti képviselőitől és a törpepárt vezetőjétől, Zbigniew Ziobro igazságügyi minisztertől Lengyelország tényleges vezetője, Jaroslaw Kaczynski - derül ki a lengyel médiába kiszivárogtatott hírekből. A kormánykoalíciót vezető radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, aki Orbán Viktor magyar kormányfővel is jó viszonyt ápol, három feltételt szabott ahhoz, hogy a kis párt a koalícióban maradhasson.

Az első az, hogy a Szolidáris Lengyelország képviselőinek meg kell szavazniuk az állatvédelmi törvényt, amikor az számos módosítással kiegészítve visszakerült a törvényhozás elé. A kormányválságot az idézte elő, hogy a koalíció két kis pártja - a Szolidáris Lengyelország mellett a Megegyezés párt - és több mint egy tucat PiS-képviselő a törvény ellen szavazott, mert az komoly anyagi károkat okozna az állatokat prémjükért tenyésztő agrárvállalkozóknak.

A második feltétel úgy szól, hogy a törpepártnak és vezetőjének fel kell adnia ellenkezését a koronaválság nyomán elfogadott egyik jogszabállyal szemben. A szakértők által is vitatott szabály kimondja, hogy nem lehet felelősségre vonni az állami tisztiviselőket, ha a pandémia miatt megszegik a törvényeket. Ezzel kapcsolatban szintén lesznek módosítók, amik lehetővé teszik, hogy a felek arcvesztés nélkül jöjjenek ki vitájukból.

Végül Kaczyñski azt is elvárja, hogy Ziobro hívei mondjanak le ideológiai keresztes háborújukról, adják fel azt a követelésüket, hogy a koalíciós szerződés felfrissítése során a három koalíciós párt sokkal keményebben lépjen fel az LMBT kisebbségi jogokkal szemben, mint korábban. A sajtó úgy tudja, hogy a PiS elnöke egy nap gondolkodási időt adott Ziobrónak feltételei teljesítésre. Nemleges válasz esetén feloszlik az országot 2015 óta vezető Egyesült Jobboldal koalíció.