Májusban létrejöhet az Orbán-Trump találkozó

Washingtoni források szerint május 13-án Washingtonban sor kerülhet Orbán Viktor és Donald Trump találkozójára. Az eseményre - ha létrejön - Orbán Viktor nem üres kézzel, hanem rendkívül jelentős védelmi beszerzési igényekkel érkezik - idézi a Direkt36 információját a 444.hu.
Szepesi Anita, 2019. május 1. szerda, 21:35
Fotó: Pixabay

Előrehaladott egyeztetés alatt áll a magyar miniszterelnök washingtoni találkozója Donald Trump amerikai elnökkel, értesült a Direkt36 az amerikai kapcsolatokról információval rendelkező magyar kormányzati tisztviselőktől. Egy magas rangú tisztviselő szerint a májusi időpont a reális, de "minden a másik félen múlik". Az intenzív készülődés hírét több washingtoni, a magyar-amerikai viszony alakulását követő forrás is megerősítette, egyikük azt mondta, "nagyon megbízható" információi szerint május 13-án kerül rá sor -  derül ki a cikkből.

A találkozó áttörést jelentene az Orbán-kormány és az Egyesült Államok kapcsolatában. Orbán nem üres kézzel megy majd Trumphoz, a Direkt36-nak magyar kormányzati, illetve a kormánnyal kapcsolatban álló források rendkívül jelentős értékű védelmi beszerzésekről folytatott tárgyalásokról számoltak be. Bejelentés az esetleges Orbán-Trump találkozón várható.

A meghívás az Egyesült Államok régiós politikájába is illeszkedik: Andrej Babis cseh miniszterelnök március elején járt a Fehér Házban, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök pedig május 3-án érkezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.05.02 16:53

Amerika sohasem volt a tisztességes, egyenrangú nemzetközi kapcsolatok elkötelezettje. Különösen 1945 után, győztesként, abszolút amorális, beavatkozó, jutalmazó - büntető, hazug indokú háborúkat kirobbantó, nagyhatalmi, imperialista politikát folytatott, számtalan háborús bűnt is elkövetve. Nem egy példakép - pont az Orbán-féle erkölcsiség nagy testvére.
A valódi demokráciát csak szlogenek szintjén pártolja, főleg politikai fegyverként, más országok fenyegetése céljából. Egymásra találtak. Ugyanakkor Orbánnak nemigen van mozgástere: Putyin olyan erősen kézben tudja tartani korrupt múltjának bizonyítékaival, hogy érdemi engedményekbe nem mehet bele. Szerintem ebből inkább valóban csak egy nagyarányú katonai eszköz vásárlás lesz; ez sem öröm az ország mai életszínvonalát tekintve!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html