Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bevásárolná magát az állam a Telenorba - értesült a Népszava két egymástól független forrásból. Az Antenna Hungária Zrt.-n keresztül szereznémek 25 százalékos részesedést a Telenor Magyarország Zrt.-ben. Orbán Viktor kormányfő szeretné, ha még idén létrejönne az akvizíció.

A cseh PPF-csoport tavaly júliusban szerezte meg a Telenor közép-kelet-európai leányvállalatait 2,8 milliárd euróért. Már ekkor felmerült, hogy ez csak egy köztes állomás lesz és végül kormányközeli kézbe kerül a társaság. A napilap forrása szerint úgy kalkulálnak, hogy 100 milliárd forintos befektetésre lenne szükség az üzlethez, de a cégbírósági adatok szerint a cég értéke akár több száz milliárd forint is lehet, a Forbes tavaly 350 milliárdra becsülte.

Orbán Viktornak állítólag az Erste Bankban történt tulajdonszerzés volt az egyik pozitív példa: az államé a pénzintézet 15 százaléka, és miután a bank nyereséges, osztalékot fizet. A kormányfő szerint ez jó modell, így a jövőben további tulajdonszerzések is jöhetnek.

További terv a Budapest Bank, az MKB és a Takarékszövetkezetek összevonása - mondták szintén kormányzati források a Népszavának. Erről először még tavaly januárban a 24.hu írt, a portál szerint Orbán Viktor célja, hogy egy az OTP-hez hasonló nagyságrendű fiókhálózattal és mérlegfőösszeggel rendelkező, de az ország leggazdagabb emberétől független tulajdonosi háttérrel bíró bankot hozzanak létre.

Bár nyilvánosan kormányzati szereplők többször tagadták a terveket, a napilap információi szerint az új bank létrehozását technikai nehézségek késleltetik. Emiatt már Orbán Viktor is elégedetlen. Az év végéig adott határidőt a fúzióra.