Így még nem bírálták Orbán Viktort

Orbán Viktor, akit korábban egy Európa perifériáján lévő, elszigetelt nyelvet beszélő kis ország miniszterelnökének tartottak, a 21. század jelentős politikai figurájává nőtte ki magát. Nagy kérdés azonban, hogy mit képvisel.
Komócsin Sándor, 2019. január 4. péntek, 15:14
Fotó: Pixabay

Új módon bírálja Orbán Viktor politikáját James Kirchick, az amerikai Brookings Institution kutatója, a The End of Europe: Dictators, Demagogues, and the Coming Dark Age című könyv szerzője a Washington Postban megjelent írásában. Cikkének címe: Lator állammá válik-e Magyarország Európa közepén? sejteti mondanivalóját. Mint írja, az ország vezetését eddig főként a hazai politikai rendszer átszabása miatt bírálták.

Az Orbán Viktor vezette kormányok az elmúlt kilenc évben csorbították a jog uralmát, a hatalmi ágak elválasztását és a sajtószabadságot. A miniszterelnök feltűnően őszintén beszél arról, hogyan akarja átalakítani országát: például Kínát, Oroszországot és Törökországot említette követendő mintaként (2014-es tusnádfürdői beszédében). Miután áprilisban az általában szabadnak, de inkorrektnek tartott választásokon újraválasztották, győzelmi hangsúllyal jelentette ki, hogy vége a liberális demokrácia korszakának.

Az új probléma

Kirchicket azonban nem ez izgatja, hanem az azóta eltelt háromnegyed évben követett orbáni politika. Olyan lépések jöttek ugyanis egymás után, amelyek nem pusztán a magyar vezetés demokrácia iránti elkötelezettségét kérdőjelezik meg, hanem azt is, hogy megbízható szövetségese-e még az Egyesült Államoknak és a demokratikus nyugati világnak?

Első példaként azt említi, hogy a magyar külpolitika "szabotálja" a nyugati szövetségi rendszer és Ukrajna kapcsolatainak elmélyítését. Budapest a kijevi nyelvtörvényre hivatkozik, amelynek alapján korlátozhatják az Ukrajnában élő magyarok nyelvhasználatát, ám a washingtoni lap cikkírója szerint ez egy lényegtelen kérdés a NATO Ukrajnának nyújtandó támogatásával szemben.

Az utóbbira egyebek mellett azért van szükség, mert Oroszország a második világháború óta először erőszakosan területet (a Krím félszigetet) vett el egy másik országtól. A NATO-tagság előnyeit élvező Magyarország Ukrajna-politikája azonban szembe megy a katonai szövetségével, és Moszkvát segíti.

Más ügyek

A politikai szakértő emellett megemlíti az elmúlt időszak több botrányos ügyét. Kezdi azzal, hogy Budapest novemberben visszautasította a NATO-szövetséges USA kérését két orosz fegyverkereskedő kiadására - akik egyebek mellett légelhárító rakétákat adtak el mexikói drogkartelleknek -, és ehelyett lehetővé tették, hogy Oroszországba távozzanak.

A magyar kormány formálisan támogatja a Moszkva 2014-es ukrajnai beavatkozása miatt Oroszország ellen hozott EU-szankciókat, de hangosan bírálja azokat és gyakran követeli feladásukat. Miközben Európa látványosan távolságot tart Vlagyimir Putyintól, az orosz államfő rendszeresen vendégeskedik Budapesten. A Washington Post cikkírója idézi az USA budapesti nagykövetségének egyik tisztviselőjét, aki 2017-ben azt mondta a Politicónak: elképzelhető, hogy Oroszország gyakorlatilag hírszerzési hídfőállásnak használja Magyarországot.

További ügyek

Kirchick szerint Orbán Viktor osztozik orosz kollégájával a revansista politika felkarolásában is. Az amerikai szakérő ennek alátámasztására idézi a magyar miniszterelnök 2018-as tusnádfürdői beszédét, amelyben következetesen Székelyföldről beszélt, amellyel a román vezetés nem tud mit kezdeni. Székelyföld még akkor is létezni fog, amikor már egész Európa behódolt az iszlámnak - idézi Orbán egyik kijelentését.

A cikkíró felhozza továbbá Mark Pompeo amerikai külügyminiszter megszólalását is, aki a múlt hónapban Brüsszelben bírálta azokat az erős országokat, amelyek a maguk illiberális elvei alapján át akarják szabni a nemzetközi rendszert. Oroszországra és Kínára gondolt, de szavai jól jellemezték az Orbán-kormány politikáját is, miközben Magyarország a nyugati szövetségi rendszer része.

Mit ért el?

Orbán Viktort korábban egy Európa perifériáján lévő, elszigetelt nyelvet beszélő kis ország vezetőjének tartották, ám mára a 21. század egyik jelentős figurájává vált. Évekkel a brexitről döntő brit népszavazás vagy Donald Trump amerikai elnökké választása előtt, azaz nemzeti populista politika kivirágzása előtt képviselte ezt a politikát. Gyorsan egypártrendszerré formálta országát és eltávolodott demokratikus szövetségeseitől.

Kirchick úgy véli, hogy ha a magyar miniszterelnök az USA megbízható szövetségese lenne, akkor el lehetne nézni neki a demokrácia csorbítását. A hidegháború idején az Egyesült Államok kész volt szemet hunyni az autoritárius jelenségek, még diktatúrák működése felett is, ha az adott ország vezetése egyébként antikommunista volt. Ma a geopolitikai küzdelem Európában nem a kapitalizmus és a szocializmus között, hanem a demokratikus és az autoritárius rendszerek között folyik. És egyre nehezebb megmondani, hogy Orbán Viktor melyik oldalon áll ebben a harcban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.12 21:20

"korlátozhatják az Ukrajnában élő magyarok nyelvhasználatát, ám a washingtoni lap cikkírója szerint ez egy lényegtelen kérdés"

Nekünk meg a te böfögésed lényegtelen, Kirchick.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.01.12 21:02

az ukrán orosz viszály nem a majdan volt az alapja, hanem a régi gáz és olaj ár vita, nyilván a kincs putyin kezében van, viszont ukrajna is rá van szorulva, és mint baráti és testvér ország, akinek oroszok is sokat köszönhetnek, rá van szorulva a világpiactól kedvezőbb árra, putyin meg rájött, hogy pénzügyileg ezzel tönkreteheti őket, pláne ha azEU felé orientálódnak. ez zajlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.01.06 13:46

@zana:
"leszívod a tüdődre O1G végbélszelét"

Én úgy látom, hogy egyelőre ti tüdőzitek e szelet...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.01.06 13:45

@zana: "leszívod a tüdődre O1G végbélszelét és mint látjuk jól vagy. beálltál közéjük!"

Na fideszdroid... látom lomb volt a kiképzőtiszted... nincs nap bélszél és bélsár nélkül... Remek... Orbán szerelmed hogy van? Azért vagy ilyen ideges, mert még nem hagyta ott a feleségét és a gyerekeit érted?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.01.06 13:43

@terabit: "Ahhoz keress egy pszichomókust, jobban jársz, bár az fizetős de legalább ő nem biztos, hogy elzavar a halál faszára."

Igen... :DDDD szegény Joci... ne veszekedj vele, láthatóan mély depresszióban szenved. Segítségre lenne szüksége, hogy orbánt idézzem: oda kéne vinni a segítséget, ahol szükség van rá... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html