Tévednek Donáld Trump politikai ellenfelei, akik azért bírálják az USA elnökét, hogy kőkemény bevándorlási politikájával leegyszerűsíti a migráció ügyét, s ezért jobb módszereket ajánlanak a probléma kezelésre. Turmp valójában bevándorlási válságot akar kreálni, amelyre alapozva autokrata hatalmat építhet ki az országban. Ezzel azt teszi, amit Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke tett, s bár nem jutott olyan messzire, mint magyar kollégája kilenc év alatt, messzebb jutott, mint azt a legtöbb amerikai érzékelte - írja a Project Syndicate-en megjelent cikkében David M. Driesen, amerikai jogász professzor.

Orbán, akárcsak Trump a démonizált bevándorlókkal szembeni fellépést tette politikája alapjává. Mindketten rasszista lépéseket tesznek annak érdekében, hogy országuk déli határaitól visszafordítsák a menekülteket és mindketten részben azzal igazolják intézkedéseiket, hogy - bizonyíték nélkül vagy kevés bizonyítékra alapozva - azzal vádolják a bevándorlókat, hogy erőszakot és szegénységet hoznak magukkal, illetve összefonódnak a terrorizmussal.

Közigazgatás, média

További hasonlóság a két vezető politikájában, hogy lerombolják a közszolgáltatások függetlenségét. Trump például 17 ezer közszolgát purgált ki a rendszerből azzal, hogy befagyasztotta a fizetésüket és ellenséges hangulatot alakított ki azokkal szemben, akik őszintén, nyíltan akarnak beszélni és meg akarják őrizni személyes önállóságukat. Azzal, hogy átpolitizálja az adminisztrációt és elkötelezte magát amellett, hogy a jogszolgáltatásban ideológiai alapon fogja végrehajtani a kinevezéseket, amelyekben ő az illetékes, elindult azon az úton, amelyen lerombolja a jog uralmát Amerikában - írja az egyetemi professzor cikkében.

Orbán gazdasági nyomással érte el az ellenzéki média leépítését, Trump a nép ellenségének minősítette a sajtót és rágalmazási perekkel fenyegette meg a vele szemben kritikus sajtóorgánumokat. Végül a Porject Syndicate hasonlóságot lát aközött is, hogy szerinte a magyar kormányfő választási svindlikkel marad hatalmon, miközben Trumpnál hasonló tendenciákat lát, amik a gerrymanderingben nyilvánulnak meg. (Az előzővel a határon túli kettős állampolgárok és a külföldön élő magyarok szavazási lehetőségének éles különbségére, az utóbbival a választási körzetek szavazóinak részletes ismeretén alapuló manipulációkra utal - a szerk.)